Kurti povodom 85. godišnjice rođenja Ćosje: Njegovo djelo je bezvremeno, aktuelno danas kao i prethodnih decenija

Premijer Albin Kurti prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 85. godišnjice rođenja akademika Rexhepa Qosje, gdje je u svom govoru poželio profesoru Rexhepu Qosji dug život i kontinuiranu kreativnost, želeći da svaku narednu godišnjicu obilježe drugi uspjesi i ostvarenje naših zajedničkih težnji.

Naglasio je da je rad Rexhepa Qosja bez vijeka, aktuelan danas kao i proteklih decenija.

“On je izvor inspiracije za mlade danas, kao i za mlade ’68, ’70, ’80, ’90, koji su u spisima profesora Qosje pronašli razlog i motivaciju da se osjećaju ponosnim na albanski identitet i da se fizički i mentalno odupru ugnjetavajućem jugoslovenskom i srpskom režimu. Knjige Rexhepa Qosje i drugih pisaca i naučnika podignute su u rukama demonstranata ispred policijskih palica i oružja i, kako pokazuje svjetska istorija, knjige i olovke su uvijek pobjednici”, rekao je Kurti.

Čestitao je Albanološkom institutu u Prištini i AAB koledžu na inicijativi usmerenoj na obeležavanje tako važne i značajne i obavezne godišnjice za sve nas.

Govor premijera Kurtija na svečanoj akademiji povodom 85. godišnjice rođenja akademika Rexhepa Qosje:

Poštovani predsjedavajući Upravnog vijeća AAB koledža, Ljuljzim Tafa,
Poštovani rektor AAB koledža, Bujar Demjaha,
Poštovani direktor Albanološkog instituta, Hysen Matoši,
Dragi profesori Agim Vinča, Paskalj Miljo, Plumb Džufi,
Dame i gospodo, sestre i braća, profesori i studenti,
Zahvaljujem vam na upućenom pozivu i čestitam vam na uspješnoj inicijativi za obilježavanje tako važne i značajne i obavezne godišnjice za sve nas.

Danas nas je ujedinio Rexhep Qosja, ujedinila nas je 85. godišnjica njegovog rođenja, ujedinilo nas je cijenjeno ime, vrijedno, višeznačno, raznoliko i kolosalno djelo, kao i podijeljeni i multi-segmentarni filozofski, pedagoški, intelektualno, kulturno nasljeđe kreativno, književno i novinarsko, političko i povijesno.

Dakle, dopustite mi, dame i gospodo, profesori i studenti, i svi prisutni, da vas pozdravim sve zajedno, da pozdravim sve zajedno, profesora i akademika, svestranog kreatora i našu veliku ličnost Rexhepa Qosju, da im poželimo dug i sretan život, želimo im kontinuiranu kreativnost, želeći im da svaka sljedeća godišnjica bude obilježena drugim uspjesima i ostvarenjem naših zajedničkih težnji.

Svaka čast profesore!

Danas častimo i čestitamo akademika Rexhep Qosji, rođendan, piscu, istraživaču i intelektualcu, posebnom imenu njegovog monumentalnog djela, koje je već bogatstvo svih Albanaca i svjedočanstvo jednog vremena.

Čini se da Rexhep Qosja nema godina, jer je njegov rad bezvremenski, aktualan danas kao i proteklih decenija. Ona je izvor inspiracije za mlade danas, kao i za mlade u 68-ima, 70-ima, 80-ima, 90-ima, koji su u spisima profesora Qosje pronašli razlog i motivaciju da se osjećaju ponosno na svoj identitet. da se fizički i mentalno odupru ugnjetavajućem jugoslovenskom i srpskom režimu. Knjige Rexhepa Qosje i drugih pisaca i naučnika podignute su u rukama demonstranata ispred policijskih palica i oružja, a, kako pokazuje svjetska istorija, knjige i olovke su uvijek pobjednici.

Olovke i knjige Rexhepa Qosje, Azema Shkrelija, Alija Podrimje, Ukshin Hotija, Ismaila Kadarea i drugih pisaca i naučnika bila su naše oružje, tako da smo na kraju pobijedili.

Poliedarski rad Rexhepa Qosje najbolje ilustrira njegov kreativni opus, koji još nije u potpunosti objavljen i dovršen, što već čini čitavu biblioteku samo po sebi. Oni takođe govore o mnoštvu radova i stotinama studija, eseja i članaka. Arhiva koja nije ušla u trag i koja još nije klasifikovana takođe govori.

Bilo bi dovoljno staviti na vagu samo kreativno blago Albanološkog instituta, čiji je on bio osnivač i direktor, da dokaže neizmjernu težinu životnog doprinosa profesora Rexhepa Qosje.

Qoseovo djelo nema godina, jer ne postoji doba romantizma Nacionalne renesanse, za koju je napisao brojne studije, koje su nas zbližile i učinile voljenijima, čak potrebnima, našu izvanrednu renesansu, posebno Naima Frashërija i Asdrena, kojima je profesor Qosja posvetio cjelovite monografije. Njegova kritička proučavanja nisu ograničena samo na renesansno doba, već su strogo i naučno posvećeno pratila razvoj moderne albanske književnosti. Njegova stroga olovka možda je ponekad naljutila mlade stvaraoce, ali kako im pokazati da se s njima može mjeriti u njihovom, njima jednakom polju, Rexhep Qosja napisao je romane i drame koji obilježavaju modernost albanske proze, otkad mi dolazi Smrt od takvih očiju, Goli mitovi do njegovog najnovijeg romana Pričane tajne.

Danas se radujemo rođendanu javnog intelektualca koji je hrabro i dostojanstveno branio albansku stvar na forumima bivše jugoslovenske federacije, kao i na međunarodnim. Pored naslova knjige Zabranjeni narod, objavljene 1990. godine, dovoljno je u jednoj rečenici shvatiti istoriju Albanaca u bivšoj Jugoslaviji i kao predgovor za ono što će uslijediti u naredne dvije decenije. Angažman Rexhepa Qosje u politici Kosova, uprkos neizbežnim kontroverzama i kontradikcijama, nesporazumima i nezadovoljstvima koje je možda prepuštao drugima, uopšte se nije odvojio od intelektualnog napora da se očuva duhovno jedinstvo Albanaca i da se to shvati u političkom programu u okolnosti vremena. Ponovo naslovi radova govore sami za sebe: Strategija nacionalnog jedinstva, Ideologija raspada, Druga renesansa, Kosovo i Albanija: kakvi su i kako trebaju biti. Sve dok napori Albanaca za ujedinjenje i napredak nisu samo istorijski, već i aktuelni, ova i druga djela Rexhepa Qosje neće imati godina.

Još jednom želimo akademiku i našem velikom i voljenom intelektualcu da živi nove i druge decenije, da vidi svoj ideal ostvaren!

Hvala vam. /Kosova.info

Go to TOP