NDS očekuje još jednog odbornika. Promena u broju glasova nevećinskih subjekata u Prizrenu?

Danas je Centralna izborna komisija objavila zvanične rezultate lokalnih izbora 2021 godine. Iste je prenela GazetaExpreess I prema tim informacijama ali i izvorima Kosova.info politički subjekt iz bošnjačke zajednice koji je prvi po broju glasova Nova Demokratska Stranka NDS osigurala je najveći broj glasova iz Bošnjačke zajednice. I za sobom ostavila Koaliciju Vakat i novoformiranu Socijaldemokratsku uniju. Na osnovu rezultata postoji razlika u broju odbornika odnosno pomenute razlike nisu ekskluzivne samo za nevećinske zajednice međutim su sigurno zabrinjavajuće imajući u vidu smanjenje broja predstavnika nevećinskih zajednica te njihov uticaj u radu SO Prizren.

Sobzirom da je u prošlom sazivu bilo je 7 odbornika iz nevećinskih zajednica dok se sada je to 6 mjesta.

Imajući u vidu da su pojedine partije kao što je to slučaj sa političkim subjektom iz Turske zajednice KDTP osigurao 2 mjesta/odbornika. Ali je još jedna Turska partija YTHP osigurala još jedno mjesto/odbornika. Te je broj kod ove zajednice ostao isti.

Dok je kod Bošnjačke zajednice broj mjesta/odbornika u SO Prizren smanjen sa 4 na 3. Iako prema informacijama koje je osigurala redakcija na Kosova.info da će biti podnesene žalbe za određena glasačka mjesta gdje su uočene nepravilnosti sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Tako da postoji šansa da se broj odbornika održi na 4 odbornika/mjesta.

Dok predstavnici Romske zajednice ponovo nisu uspeli da osiguraju mjesto u opštinskoj Skupštini Prizren. /Kosova.info

Go to TOP