SRB-BIH-HR

Kina hakuje Izrael i Iran, radi informacija o tehnologiji, poslovnom napretku…

Tolerancija na kineske kibernetičke napade globalno se smanjila nakon što se suočio s krizom koronavirusa, Hong Kongom i optužbama za ratne zločine. Kina je hakirala desetine izraelskih grupa javnog i privatnog sektora, a isto čini i u Iranu, Saudijskoj Arabiji i nizu drugih zemalja, objavila je u utorak međunarodna kompanija za kibernetičku sigurnost FireEye.

Čini se da je masivni cyber napad dio dugoročne špijunske strategije u području tehnologije i poslovne konkurencije i napretka, za razliku od svakog pokušaja da se direktno nanese šteta bilo kojoj od ciljnih zemalja ili preduzeća.

Prema FireEyeu, Peking nije diskriminirao ni u jednoj od linija grešaka u regiji, koristeći svoje cyber alate za špijuniranje širokog spektra zemalja Bliskog istoka, koje su često međusobno u sukobu, dok sve posluju s Kinom.
Čini se da je cilj bio prikupiti inteligenciju za postizanje boljih rezultata pregovora u smislu određivanja cijena pregledavanjem internih rasprava i procjena putem e -pošte te prisvojiti određene ključne tehnološke pomake gdje je to moguće.

Osim toga, napad je vezan za široku seriju cyber eksploatacije rupa u Microsoftovom Sharepoint -u koje je izraelska Nacionalna direkcija za kibernetiku (INCD) objavila 2019. godine, a nije napad čiji se maksimalni utjecaj trenutno osjeća.
INCD nastoji ne imenovati određene uključene zemlje i ne bi imenovao Kinu u utorak.

Procjene su da su neki izraelski entiteti iz javnog i privatnog sektora počeli odbijati napad nakon što je Sharepoint ranjivost objavljena 2019. godine, ali da se u drugim slučajevima kinesko špijuniranje u Izraelu nastavilo duboko do kraja 2020.
Činilo se da je vrijeme trenutne najave u suprotnosti s najavom vlada u Evropi, Aziji, SAD -u i NATO -u u srpnju o sličnom masovnom cyber napadu koji je izvela Kina.
Kina općenito poriče zapise, ali se neslužbeno žali da SAD i druge zemlje imaju dvostruke standarde, rekavši da čak i ako američka preduzeća ne špijuniraju, to radi NSA.

Međutim, tolerancija prema kineskim cyber napadima globalno je opala jer je njena popularnost opala nakon što se suočio s krizom koronavirusa, Hong Kongom, problemima u Južnom kineskom moru i optužbama za ratne zločine u svom tretmanu ujgurskog sektora u Kini.

Izrael je održavao visok nivo poslovanja s Kinom, a Peking je na pragu otvaranja nove luke za Izrael u Haifi, ali je Jeruzalem počeo rebalansirati dio svojih poslova s ​​Kinom, izbjegavajući direktne javne sukobe.

Bivši šef INCD -a Buky Carmeli potvrdio je za Jerusalem Post u kolovozu 2018. da su Kina i druge cyber moći bile umiješane u špijuniranje u izraelskom javnom i privatnom sektoru, ali da u digitalnom smislu nisu dostigle državne “krunske dragulje”.