Quni: Kosova të jetë e vëmendshme, moment i përshtatshëm për të hyrë në NATO

Anton Quni, nënkryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës, deputet në Komisionin për Çështjet e Sigurisë dhe Mbrojtjes në Kuvendin e Kosovës ka folur për ndikimin që mund të ketë në sigurinë e Kosovës dhe Ballkanit Perëndimor agresioni i Rusisë në shtetin e Ukrainës.

Ish ministri Quni ka folur për anëtarësimin e mundshëm të Kosovës në NATO, buxhetin e ushtrisë si dhe aspektin e sigurisë.

Quni ka deklaruar se autoritetet shtetërore në veçanti në Evropë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Bashkimi Evropian dhe kreu i NATO-së, kanë shprehur shqetësimet e tyre për situatën e krijuar në lidhje me agresionin e forcave ruse në territorin e Ukrainës.

Ai ka thënë se edhe Kosova duhet të jetë më e vëmendshme ndaj zhvillimeve në Ukrainë.

“Shqetësimet më të mëdha janë në ato shtete të cilat e ndajnë kufirin e përbashkët me Rusinë, të cilat janë në vijën e parë të ndonjë eskalimi të mundshëm të situatës, natyrisht janë edhe shtetet e Ballkanit Perëndimor, Bosnja e Hercegovina, si shtet multietnik ku po ashtu është ngritur pas gjithë atyre ngjarjeve tragjike që kanë ndodhur mes tri komuniteteve, serb, boshnjak dhe kroat. Dhe i kemi raportet e Kosovës me Serbinë, dhe shumë çështje të pazgjidhura mes nesh. Përderisa ekzistojnë këto probleme natyrisht që ne si shtet duhet të jemi më të vëmendshëm për situatën e krijuar”, ka pohuar ai.

Sa i përket anëtarësimit të Kosovës në NATO, Quni theksoi se shteti ynë ka plotësuar kriteret që të jetë pjesë e saj.

“Që nga koha kur është formësu idea për Kosovën shtet i pavarur dhe sovran, gjithnjë krahas kësaj kauze është ushqyer edhe aspirata jonë që një dite të jemi brenda BE-së dhe NATO-s. Janë çështje të pandashme, natyrisht që këto procedura evulojnë sipas konkludimeve të fundit që ka nxjerrë NATO në vitin 1997, janë pesë kritere bazë të cilat duhet një shtet t’i plotësojë që ta gëzojë të drejtën dhe ta merr ftesën nga autoritetet e NATO-s”, është shprehur Quni.

Ai ka shtuar më tej se ne duhet ta dëshmojmë një qëndrueshmëri të brendshme, demokratike e po ashtu ekonomike.

Sipas Qunit, tash është një ambient më i mirë që Kosova të jetë pjesë e NATO-s.

“Shumicën e këtyre kritereve ne i plotësojmë me vite, natyrisht që e kemi problemin ende të pazgjedhur si pjesë e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, tani kjo nuk do të thotë që nuk mund të rishikohen këto norma, standarde, sepse tashmë është krijuar një ambient i veçantë. Ne flasim për vitin 1997, flasim për periudhën pas luftës në Kosovë, kur janë diskutuar këto tema, në biseda formale e jo formale. Por sot mendoj që është një ambient më i mirë, dhe aspirata jonë e ushqyer me dekada jam i bindur që do të ketë mirëkuptim më racional nga autoritet e NATO”, pohoi ai.

Quni mes tjerash ka deklaruar se autoritet shtetërore duhet punuar fuqishëm më vendet që ende nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

“Mbetet në dorën tonë që në të kryejmë detyrat tona. Unë mendoj që tani autoritetet shtetërore, duhet punuar fuqishëm që ato shtete që ende kanë rezerva ndaj statusit tonë, të punohet me to përmes miqve të përbashkët, dhe të binden që jo vetëm Kosova do të ketë beneifte por edhe NATO. Unë jam më së i bindur që me faktin që Kosova bëhet anëtare e NATO-s, ne ndjehemi më të sigurt, Bashkimi Evropian është më i sigurt, por edhe fqinjët tanë”, ka potencuar ai.

Quni theksoi se të bëhesh pjesë e NATO-s dot ë thotë të sillesh në bazë të rregullave të tyre.

Go to TOP