Serbia nuk mund ta kthejë kurrë pavarësinë e Kosovës

Shkruan: Dr. Alon Ben-Meir

Është koha që qeveria serbe të zgjohet me realitetin se në çdo rrethanë pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme. Sa më shpejt që qeveria Vuçiq ta pranojë këtë realitet, aq më të mëdha do të jenë përfitimet ekonomike, politike dhe të sigurisë si Serbia ashtu edhe Kosova brenda Komunitetit Evropian.

Korrigjimi i të gabuarësr

Është koha që Serbia të njohë pavarësinë e Kosovës, jo vetëm sepse nuk ka fuqinë dhe mjetet me të cilat mund të ndryshojë atë që kanë njohur mbi 100 shtete, por sepse Kosova do të bëjë çdo sakrificë për të ruajtur atë që ka fituar me djersë dhe gjak. . Presidenti Vuçiq duhet të vendoset në vendin e kosovarëve shqiptarë dhe të pyesë:

Pse do t’ia dorëzonin ndonjëherë pavarësinë dhe lirinë e tyre një vendi që i ka diskriminuar, abuzuar dhe trajtuar në mënyrë sistematike si qytetarë të dorës së dytë që nuk janë të denjë për barazi para ligjit?

Pse do t’i nënshtroheshin tekave të një vendi që ka zhvilluar luftë të pamëshirshme dhe ka rënë mbi ta kërdi dhe shkatërrim nga të cilat ata ende nuk janë rimëkëmbur?

Pse do ta humbnin pavarësinë e tyre ndaj një vendi që ka kryer krime të tmerrshme lufte—duke ekzekutuar më shumë se 10,000 djem dhe burra të pafajshëm, përdhunuar mbi 20,000 vajza dhe gra dhe duke shkaktuar dhimbje, agoni dhe turp të patreguar në familjet e tyre—nga të cilat ata ende vuaj?

Pse do ta braktisnin pavarësinë e tyre në një vend që ende refuzon të zbulojë varrezat e gati 2000 burrave, grave dhe fëmijëve të zhdukur; një vend që i mungon guximi moral për të pranuar kryerjen e krimeve të luftës të cilat ishin të qarta dhe të qarta për të gjithë të tjerët?

Pse një popull me një fe, trashëgimi kulturore, histori dhe gjuhë të ndryshme do të pranonte t’i nënshtrohej një vendi me të cilin ka pak – vlera dhe aspirata – të përbashkëta?

Këto ndjenja të dhimbshme ndaj Serbisë dhe plagët e pashlyeshme psikologjike që i la lufta çdo kosovari vetëm sa e thelloi refuzimin e tyre ndaj Beogradit. As Vuçiq dhe as ndonjë prej pasardhësve të tij nuk do të jenë kurrë në gjendje t’i zbusin këto pengesa të thella nëse Serbia nuk e njeh pavarësinë e Kosovës dhe nuk e kupton se ajo nuk mund të ndryshojë atë që është bërë një realitet i pakthyeshëm.

Dështimi për të tërhequr njohjen


Gjatë viteve, qeveritë e njëpasnjëshme serbe filluan një fushatë për të bindur shumë vende që të tërhiqnin njohjen e Kosovës. Ky ka qenë një dështim i mjerueshëm. Ndërsa Ministria e Jashtme e Serbisë marsin e kaluar pretendoi se 18 vende ose e kishin tërhequr plotësisht njohjen ose po ripërcaktonin pozicionet e tyre për Kosovën, disa nga këto mosnjohje janë të diskutueshme, sipas Balkan Insight, dhe ata që e bënë janë kryesisht shtete të vogla afrikane dhe të Paqësorit që gëzojnë pak ose nuk ka ndikim në skenën ndërkombëtare, duke përfshirë Surinamin, Burundin dhe Papua Guinenë e Re. Aktualisht Kosovën e njohin 115 shtete, më e fundit prej të cilave është Izraeli.

Nuk ka asnjë opsion ushtarak


Presidenti Vuçiq e di shumë mirë se nuk ka asnjë opsion ushtarak për ta detyruar Kosovën të braktisë pavarësinë e saj. Edhe pse çdo shqiptar kosovar do të luftojë deri në frymën e fundit për t’ia mohuar Serbisë një fitore të tillë, NATO do të ndërhynte menjëherë dhe do të kryente një sulm ajror siç bëri në luftën e viteve 1998-1999, e cila përfundoi pas një fushate bombardimi 78-ditor. Lufta i dha fund gjithashtu sundimit tmerrësisht represiv të Presidentit Slobodan Millosheviç mbi provincën e atëhershme jugosllave. NATO vazhdon të garantojë sigurinë kombëtare të Kosovës dhe Vuçiq nuk është gati të testojë përkushtimin e NATO-s.

Pamundësia për të ushtruar presion ekonomik
Kosova nuk varet ekonomikisht nga Serbia dhe për këtë arsye asnjë qeveri serbe nuk mund të ushtrojë presion ekonomik tani apo në asnjë moment në të ardhmen për të detyruar Kosovën. Kosova mund të importojë çdo produkt nga vendet tjera, përfshirë BE-në, Turqinë, Kinën dhe shumë të tjera. Duke qenë kështu, Kosova madje mund të vendosë tarifa për mallrat e importuara nga Serbia, siç ka bërë në të kaluarën. Prandaj, mungesa e levave ekonomike serbe i mundëson Kosovës të luajë me top të fortë pa rrezikuar dobësimin e ekonomisë së saj, siç e kemi parë më parë.

Privimi i Kosovës nga integrimi në BE


Është e vërtetë që refuzimi i Serbisë për të njohur Kosovën e pengon këtë të fundit të anëtarësohet në BE, pasi integrimi varet nga përfundimi i konfliktit dhe arritja e njohjes reciproke – por kjo gjithashtu e pengon Serbinë të anëtarësohet në BE. Si rezultat, presidenti i Rusisë Putin po shfrytëzon mundësinë për të joshur Serbinë në orbitën ruse duke shitur armë, gjë që domosdoshmërisht kërkon trajnerë ushtarakë rusë në tokën serbe. Ironikisht, megjithëse Vuçiq e di se rritja dhe prosperiteti i Serbisë në të ardhmen varet nga BE-ja, ai ende po rrezikon interesin kombëtar të vendit të tij duke refuzuar të njohë pavarësinë e Kosovës. Ndërkohë ai po ngec veten në rrjetin e Putinit, i cili është i vendosur të dobësojë BE-në dhe të parandalojë Serbinë që të bëhet ndonjëherë një vend anëtar në aleancë.

Vuçiq duhet ta shikojë veten në pasqyrë dhe të pyesë nëse ka ndonjë perspektivë tani apo në çdo kohë në të ardhmen për ta rikthyer Kosovën si një krahinë serbe. Nëse ai është i vërtetë me veten, ai do ta dinte se nuk ka një perspektivë të tillë. Është koha që ai të mbledhë guximin moral dhe të demonstrojë burrë shteti duke përshkuar një rrugë të re që do të çonte përpara kauzat e vendit të tij dhe Kosovës.

Ka disa masa që Vuçiq mund të marrë përpara se të njohë Kosovën për të përgatitur publikun për të pranuar të pashmangshmen:

a) T’i japë fund narrativës publike që promovon idenë se Kosova është një krahinë serbe;
b) Të përfundojë zyrtarisht fushatën për të bindur vendet që e kanë njohur Kosovën që të tërheqin njohjen e tyre;
c) Fillimi i një procesi normalizimi me Kosovën në shumë fusha, duke përfshirë tregtinë, shkëmbimin kulturor, lëvizjen e lirë të mallrave dhe shërbimeve, shkëmbimet akademike dhe diskutimet fetare ndërmjet priftërinjve dhe imamëve ortodoksë serbë, ndër masat e tjera;
d) Të bashkëpunojnë në kërkimin e personave të zhdukur për të mbyllur mijëra familje që janë ende në vuajtje për humbjen e të dashurve të tyre;
e) Të inicojë dhe të mbajë kontakte të rregullta ndërmjet zyrtarëve serbë dhe kosovarë, duke filluar me ftesën e kryeministrit Kurti në Beograd për diskutime.

Pas një periudhe prej dy deri në tre vjet pajtimi, Vuçiç ose pasardhësi i tij duhet të ndjekin shembullin gjerman dhe të pranojnë krimet e luftës për të lejuar një shërim kombëtar të të dy popujve. Vetëm atëherë të dyja palët mund të trajtojnë çështje të tjera kontradiktore, kryesisht gjendjen e punëve të serbëve që jetojnë në Kosovë, shpërndarjen e ujit dhe kufijtë, përderisa e gjitha bëhet në kontekstin e një Kosove të pavarur që Serbia do ta njohë.

Shumë do të thonë se pavarësisht se sa bindshëm mund të jetë ky argument, Serbia nuk do ta përqafojë kurrë atë. Epo, kjo mund të jetë kështu për momentin. Por unë sfidoj cilindo serb të më tregojë se si do të ndryshojë dinamika e konfliktit për të avancuar një alternativë të re realiste që Kosova mund ta pranojë, përveç njohjes së pavarësisë së saj?

Është koha për t’i dhënë fund këtij konflikti torturues që nuk bën gjë tjetër veçse thellon pa nevojë përçarjen mes dy vendeve. Në vend të kësaj, ata duhet të jetojnë, të rriten dhe të përparojnë si fqinjë të mirë në paqe, duke lejuar brezin e ardhshëm të serbëve dhe kosovarëve të lulëzojnë së bashku dhe të lënë pas kapitullin e shëmtuar të përvojës së prindërve të tyre.


Dr. Alon Ben-Meir është një profesor në pension i marrëdhënieve ndërkombëtare në Qendrën për Çështjet Globale në NYU. Ai ligjëroi kurse mbi negociatat ndërkombëtare dhe studimet e Lindjes së Mesme për më shumë se 20 vjet.

Go to TOP