Bashkimi Evropian mbyll qiejt për avionët e biznesit rusë

Autoritetet e BE-së po zgjerojnë sanksionet e aviacionit kundër Rusisë, në kuadrin e të cilave, nga shkurti i vitit 2022, qiejt e vendeve të BE-së tashmë janë të mbyllura për linjat ajrore ruse.

Si pjesë e paketës së 14-të të sanksioneve, individëve, kompanive dhe strukturave ruse do të ndalohen gjithashtu fluturimet private në hapësirën ajrore të vendeve anëtare të Bashkimit, raporton EUObserver, duke cituar një dokument për të cilin ambasadorët e BE-së ranë dakord më 19 qershor.

Bëhet fjalë, ndër të tjera, për aeroplanët e biznesit që përdoren nga rusët e pasur për fluturime drejt Evropës, rezulton nga sqarimet e BE-së.

Ndalimi i ri mbulon çdo fluturim në të cilin njerëzit nga Rusia, si dhe qytetarët dhe kompanitë ruse, mund të “përcaktojnë vendin dhe kohën e ngritjes dhe uljes”. Si shembull, dokumenti i BE-së përmend fluturimet për transportimin e rusëve “në destinacione të caktuara pushimi”, si dhe fluturimet me të cilat kompanitë “transportojnë punonjësit e tyre në takime biznesi” në BE.

Paketa e 14-të e sanksioneve do të përfshijë 69 qytetarë, 47 kompani dhe 27 cisterna, të cilat, sipas të dhënave evropiane, i përkasin “flotës hije” dhe mbajnë sanksione anashkaluese të naftës ruse. Përveç kësaj, më shumë se 60 persona të tjerë juridikë, përfshirë nga Kina, Turqia, India dhe Hong Kongu, do të përfshihen në “listat gri”, të cilat kërkojnë punë për të forcuar inspektimet dhe për të forcuar procedurat e pajtueshmërisë. Këto firma dyshohet se furnizojnë Rusinë me teknologji të sanksionuara.

Dy miliarderë rusë do t’i nënshtrohen sanksioneve personale me ngrirjen e të gjitha pasurive dhe ndalimin e lëshimit të vizave – themeluesi i Kompanisë Ruse të Bakrit (RMK) Igor Altushkin (vlera neto 3.8 miliardë dollarë, sipas Forbes) dhe krijuesi i Aeon mban Roman Trotsenko (vlera neto 2.8 miliardë dollarë). /Kosova.info/

Go to TOP