BE vendosi për herë të parë sanksione kundër cisternave nga flota hije e Putinit

Paketa e 14-të e sanksioneve, të cilën Bashkimi Evropian e shpalli më 20 qershor, përmban një ndalim për 27 anije që transportojnë naftë ruse dhe ndihmojnë në luftën për të hyrë në portet evropiane. Kjo është një pjesë shumë e vogël e flotës hije, por përpara se BE, ShBA dhe Britania e Madhe të fillonin të vendosnin sanksione ndaj saj.

Ndër anijet që i nënshtrohen kufizimeve evropiane janë 11 ato ruse, sipas një dokumenti të parë nga EUobserver. Ato përfshijnë katër anije konteinerësh, Maya 1, Angara, Maria dhe Lady R, të cilat kanë dërguar predha dhe raketa nga Koreja e Veriut në dy porte ruse të Lindjes së Largët që nga vjeshta e kaluar.

Pjesa tjetër fluturon nën flamujt e vendeve të tjera, përfshirë ato ku Rusia ka filluar të fshehë anijet e flotës së saj në hije. Midis tyre, Gaboni është veçanërisht i popullarizuar , ku numri i anijeve të regjistruara është gjashtëfishuar që nga fillimi i luftës në Ukrainë. Ka vetëm pesë cisterna gaboneze në listën e BE-së (përfshirë, për shembull, SCF Amur; SCF do të thotë Sovcomflot), një tjetër nga Kameruni dhe Ishujt Komore, të cilat gjithashtu filluan të përdoren në mënyrë aktive për riregjistrim. Cisternat e mbetura janë të lidhura me Ishujt Kuk, Panama, Singapor dhe Guinea-Bissau.

Përveç ndalimit të hyrjes në portet evropiane, masat kufizuese përfshijnë refuzimin për të ofruar shërbime të lidhura me transportin detar. “Kjo masë duhet të kufizojë aktivitetet e anijeve që janë të përfshira në transportin e mallrave që gjenerojnë fonde për të financuar luftën e Rusisë”, ose anijet përmes të cilave zbatohen politika që promovojnë veprimet ruse kundër Ukrainës, thuhet në dokument.

Shtetet e Bashkuara kanë vendosur sanksione ndaj 40 cisternave ruse që nga tetori i vitit të kaluar dhe një javë më parë atyre iu bashkua Britania e Madhe, e cila ndëshkoi jo vetëm marinarët, por edhe Ingosstrakh, i cili është bërë një nga siguruesit kryesorë të cisternave që transportojnë naftë ruse. 

Në maj, 60% e naftës dhe produkteve të naftës të eksportuara nga Rusia iu dorëzuan cisternave të flotës hije që nuk përputheshin me tavanet e çmimeve dhe nuk kishin sigurim perëndimor, sipas një rishikimi mujor nga Qendra për Kërkime për Energjinë dhe Ajrin e Pastër (CREA). ). Mbulimi i tyre i sigurimit ka të ngjarë të mos jetë i mjaftueshëm për të kompensuar kostot e një fatkeqësie ose derdhjeje nafte, të cilat më pas do të bien kryesisht në vendet evropiane, të cilat janë shtëpia e pjesës më të madhe të rrugës nga portet në Baltik dhe Detin e Zi, thekson CREA.

Në rastin e naftës së papërpunuar, 213 nga 286 cisterna që operonin në rrugët ruse në maj (74%) i përkisnin flotës hije. Mosha mesatare e këtyre anijeve të flotës në hije ishte 17 vjeç, ndërsa 25% e tyre kanë operuar prej 20 vjetësh e më shumë dhe njëra prej 37 vitesh lundron në dete.

Në total, që nga 5 dhjetori 2022, kur u vendos embargoja e furnizimeve ruse të naftës në BE dhe tavani i çmimit prej 60 dollarë për fuçi, 1,431 cisterna janë përfshirë në transportin e saj, llogarit S&P Global . Kjo është 24% e flotës botërore të cisternave.

Agjencia vlerësoi madhësinë e flotës hije në 591 anije, ose 10% të flotës botërore të cisternave. Që nga marsi i vitit 2023, numri i anijeve të tilla është rritur me 33%, gjë që S&P Global e shpjegon me sanksionet e ShBA kundër cisternave në tremujorin e katërt të 2023 – tremujorin e parë të 2024, shitjen e anijeve nga pronarët grekë të anijeve te organizatat ruse dhe rimbushjen të flotës hije nga pronarë të rinj, shpesh me bazë në Indi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. /Kosova.info/

Go to TOP