Rexhepi me kreun BI e BeH Kavazoviq për nevojën që BeH të pranojë njohje e pavarësisë së Kosovës

Sarajevë, 06.07.2023
Autor: Berzat Berzati

Zëvendëskryeministrja Emillija Rexhepi gjatë ditëve të kaluara ka vizituar Republikën e Bosnjën e Hercegovinën në kuadër të një vizite zyrtare Qeverisë e Republikës së Kosovës. Me atë rast ajo u takua me përfaqësues të institucioneve vendore dhe aktorë politikë, si dhe me liderë fetarë reis l ulema emeritus prof.dr. Mustafa Ceriq si dhe reisi Bashkisë Islame BeH Husein Kavazoviq.

Gjatë vizitës në Rijasetin e Bashkësisë Islame të BeH dhe reis l ulemës Husein Kavazoviq, tema e takimit Zëvendëskryeministrjës Rexhepi ka qenë mbështetje për boshnjakëve jashtë BeH dhe përshpejtimi i procesit të njohjes së pavarësisë së Kosovës u dominua nga Kosova.info.

“Gjatë vizitës, temë kryesore e diskutimit ishte mbështetja për boshnjakët që jetojnë jashtë Bosnjë-Hercegovinës, si dhe pranimi i Kosovës si shtet i pavarur. Kjo vizitë paraqet një hap të rëndësishëm në forcimin e bashkëpunimit në mes të Bashkësisë Islame dhe boshnjakëve të Kosovës dhe në krijimin e një mjedisi të qëndrueshëm dhe të begatë për të gjithë boshnjakët, pavarësisht vendndodhjes së tyre gjeografike”. theksoi ajo.

Dhe po ashtu konfirmon se një nga temat kryesore është njohja e pavarësisë së Republikës së Kosovës nga institucionet e Bosnjës dhe Hercegovinës.

“Tema e pranimit të Kosovës si shtet i pavarur ishte gjithashtu një pikë kyçe e diskutimit. Zëvendëskryeministri theksoi se është e rëndësishme që Bosnja dhe Hercegovina të njohë dhe të mbështesë realitetin e Kosovës si shtet sovran, u theksua se dialogu dhe bashkëpunimi ndërmjet të gjitha palëve është kyç për arritjen e paqes dhe stabilitetit në rajon. ka theksuar Rexhepi

Dhe si një nga argumentet është mbrojtja e trashëgimisë kulturore, pra trashëgimisë kulturore jomateriale, gjuhës dhe praktikave të tjera që janë pjesë e identitetit dhe me rëndësi të pamatshme për të siguruar mundësinë që brezat e ardhshëm të kenë një ndjenjë të fortë identiteti dhe përkatësie.

Duke pasur parasysh se lidhjet më të forta sociale kontribuojnë në stabilitetin dhe rezistencën ndaj sfidave të shoqërive demokratike si kjo e jona, dhe kjo në thelb nënkupton forcimin e demokracisë.

Go to TOP