Haxhillëku mbledh pelegrinët në Mekë

Çdo vit, miliona myslimanë udhëtojnë drejt qytetit të shenjtë të Mekës, për të kryer haxhillëkun.

Si një ndër pesë shtyllat e Islamit, haxhillëku është një obligim që duhet të kryhet të paktën një herë në jetë nga të gjithë myslimanët, të cilët kanë mundësi financiare dhe janë mirë fizikisht për ta bërë një gjë të tillë.

Sipas të dhënave në faqen zyrtare të Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), 1.576 besimtarë nga Kosova këtë vit janë nisur për në Mekë. /rel/

Pamje e përgjithshme nga mali Al-Noor, para pelegrinazhit vjetor, haxhillëkut, në qytetin e shenjtë të Mekës, Arabia Saudite, 11 qershor 2024. Besohet se në malin Al-Noor Profeti Muhamed mori fjalët e para të Kuranit nëpërmjet Gabrielit në shpellën Hira.
Pamje e përgjithshme nga mali Al-Noor, para pelegrinazhit vjetor, haxhillëkut, në qytetin e shenjtë të Mekës, Arabia Saudite, 11 qershor 2024. Besohet se në malin Al-Noor Profeti Muhamed mori fjalët e para të Kuranit nëpërmjet Gabrielit në shpellën Hira.
Pelegrinët në Xhaminë e Madhe një buzëmbrëmje.
Pelegrinët në Xhaminë e Madhe një buzëmbrëmje.
Turma e njerëzve duke lëvizur përreth Qabes. E vendosur në Xhaminë e Madhe, Qabja është një ndërtesë në formë kubi që konsiderohet të jetë vendi më i shenjtë për myslimanët.
Turma e njerëzve duke lëvizur përreth Qabes. E vendosur në Xhaminë e Madhe, Qabja është një ndërtesë në formë kubi që konsiderohet të jetë vendi më i shenjtë për myslimanët.
Një grua myslimane duke ushqyer pëllumbat në Xhaminë e Madhe.
Një grua myslimane duke ushqyer pëllumbat në Xhaminë e Madhe.
Pelegrinët në malin Al-Noor gjatë perëndimit të diellit. 
Pelegrinët në malin Al-Noor gjatë perëndimit të diellit. 
Pelegrinët myslimanë duke vizituar malin Al-Noor.
Pelegrinët myslimanë duke vizituar malin Al-Noor.
Haxhillëku është një nga pesë shtyllat e Islamit, i cili duhet të kryhet të paktën një herë në jetë nga të gjithë myslimanët, të cilët janë fizikisht dhe financiarisht në gjendje për të bërë një gjë të tillë.
Haxhillëku është një nga pesë shtyllat e Islamit, i cili duhet të kryhet të paktën një herë në jetë nga të gjithë myslimanët, të cilët janë fizikisht dhe financiarisht në gjendje për të bërë një gjë të tillë.
Një pelegrin mysliman dhe një fëmijë në malin Al-Noor.
Një pelegrin mysliman dhe një fëmijë në malin Al-Noor.
Sipas të dhënave në faqen zyrtare të Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), rreth 1.570 besimtarë nga Kosova këtë vit janë nisur për haxhillëk.
Sipas të dhënave në faqen zyrtare të Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), rreth 1.570 besimtarë nga Kosova këtë vit janë nisur për haxhillëk.
Pelegrinët në malin Al-Noor.
Pelegrinët në malin Al-Noor.
Ngjitja e pelegrinëve në malin Al-Noor
Ngjitja e pelegrinëve në malin Al-Noor
Disa pelegrinë me nevoja të veçanta në Xhaminë e Madhe në Mekë.  
Disa pelegrinë me nevoja të veçanta në Xhaminë e Madhe në Mekë.  
Disa gra myslimane shihen duke u lutur në malin Al-Noor. 
Disa gra myslimane shihen duke u lutur në malin Al-Noor. 
haxhillëku mbahet një herë në vit, gjatë festës së Kurban Bajramit, dhe konsiderohet si tubimi më i madh në botën. 
Haxhillëku mbahet një herë në vit, gjatë festës së Kurban Bajramit, dhe konsiderohet si tubimi më i madh në botën. 
Ndjekja e shtigjeve të malit Al-Noor bëhet më e vështirë nga fluksi i madh i pelegrinëve. 
Ndjekja e shtigjeve të malit Al-Noor bëhet më e vështirë nga fluksi i madh i pelegrinëve. 
Ndër tjerash, pelegrinët hedhin gurë në drejtim të tri shtyllave që thuhet se përfaqësojnë djallin. 
Ndër tjerash, pelegrinët hedhin gurë në drejtim të tri shtyllave që thuhet se përfaqësojnë djallin. 
Një tjetër grua gjatë pelegrinazhit të saj derisa ngjitet  në malin Al-Noor.
Një tjetër grua gjatë pelegrinazhit të saj derisa ngjitet  në malin Al-Noor.
Një pelegrin mysliman duke pushuar në malin Al-Noor.
Një pelegrin mysliman duke pushuar në malin Al-Noor.
Kështu dukej Xhamia e Madhe në Mekë më 9 qershor... 
Kështu dukej Xhamia e Madhe në Mekë më 9 qershor… 
Anëtarët e forcave saudite të sigurisë marrin pjesë në një paradë si pjesë e përgatitjeve për pelegrinazhin vjetor të haxhillëkut, në qytetin e shenjtë të Mekës, në Arabin Saudite, 10 qershor 2024.
Anëtarët e forcave saudite të sigurisë marrin pjesë në një paradë si pjesë e përgatitjeve për pelegrinazhin vjetor të haxhillëkut, në qytetin e shenjtë të Mekës, në Arabin Saudite, 10 qershor 2024.
Go to TOP