Shefi i OBSh-së, “i sigurt” për marrëveshjen pandemike

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus, shprehu besimin se vendet një ditë do të arrijnë një marrëveshje për një marrëveshje pandemike, pasi nuk arritën të arrinin një marrëveshje javën e kaluar.

Zyrtarët shëndetësorë nga 194 vendet anëtare të OBSh-së po kërkojnë të përfundojnë më shumë se dy vjet negociata mbi rregullat e reja për t’iu përgjigjur pandemive gjatë Asamblesë Botërore të Shëndetit nga 27 maji deri në 1 qershor në Gjenevë.

Megjithatë, çmimi kryesor, një traktat pandemik ligjërisht i detyrueshëm për të mbështetur mbrojtjen e botës kundër patogjenëve të ardhshëm, pasi COVID-19 shkaktoi vdekjen e miliona njerëzve, nuk ka rezultuar i kapshëm dhe negociatorët nuk arritën të prodhonin një projekt-marrëveshje të premten për miratim zyrtar nga asambleja këtë javë.

“Sigurisht, ne të gjithë dëshirojmë që të kishim qenë në gjendje të arrinim një konsensus mbi marrëveshjen në kohë për këtë asamble shëndetësore dhe të kalonim vijën e finishit,” tha drejtori i përgjithshëm, Tedros Adhanom Ghebreyesus, në fjalimin e tij të hapjes, njofton Reuters, transmeton RTKlive.

“Unë mbetem i bindur se do ta bëni akoma, sepse ku ka vullnet, ka një rrugë. E di që mes jush mbetet një vullnet i përbashkët për ta realizuar këtë.”

Negociatat janë ende në vazhdim për një përditësim të rregullave ekzistuese shëndetësore për shpërthimet dhe negociatorët thonë se një marrëveshje është afër.

Go to TOP