Shaip Kamberi odgovara Vučiću: Put Srbije prema Tirani prolazi kroz Kosovo

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi odgovorio je na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da od 1. januara 2023. neće biti zaustavljanja iz Beograda za Tiranu. Kamberi je rekao da put Srbije do Tirane prolazi kroz Kosovo, prenosi Kosova.info.

On je rekao da bi srbijanski predsjednik trebao znati da je bez dogovora Srbije sa Kosovom svaka inicijativa manjkava za izgradnju mira na Balkanu.

“Put Srbije prema Tirani prolazi kroz Kosovo. Saradnja bi trebala biti perspektiva naroda na Balkanu, stoga bi svaku inicijativu za izgradnju mehanizama saradnje trebalo načelno podržati, sve dok takve inicijative ne tvrde da se nameću kao alternative evropskoj perspektivi regije koja je jedina garancija dugoročne stabilnosti Zapadni Balkan. Osim toga, srbijanski predsjednik bi trebao znati da put od Srbije do Tirane prolazi kroz Kosovo, pa je čak i bez dogovora Srbije s Kosovom svaka inicijativa manjkava u izgradnji dugoročnog mira u ovom dijelu Balkana”, napisao je na Facebook statusu.

Vučić je juče sa Ekonomskog foruma “Otvoreni Balkan” održanog u Skoplju rekao da 1. januara 2023. nećemo imati granice između naših zemalja. Iz Beograda ćete krenuti u Tiranu i niko vas neće zaustaviti.

Go to TOP