Srbija: Tabloidi optužuju Danas da poziva na likvidaciju Vučića

Predstavnici vlasti i režimski tabloidi nastavili su prljavu kampanju protiv nezavisnih medija koji se na objektivan i kritički način bave slučajem Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe.

Jučerašnji dan je bio vrhunac njihove manipulacije i spinovanja, te smo pored „zaštitnika koljača“, i „produžene ruke mafije“, sada optuženi i za pokušaj izazivanja haosa u državi, a tabloid Alo je list Danas optužio da poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Đilas vadi Velju i Mesara iz zatvora“, naslov je glavnog teksta ovog tabloida, a u podnaslovu stoji: „Mediji pod kontrolom tajkuna zabrinuti za ljudska prava ubica i koljača; U Danasu osvanuo sraman tekst pod naslovom – Srbija ima jednostavan izbor, ili Vučić ili Srbija – kojim se poziva na likvidaciju predsednika Aleksandra Vučića“.

Informer takođe tvrdi da „Đilasovci Belivuka i Mesara izvlače iz zatvora“ te da „hejterski mediji, po naređenju tajkuna, zasipaju javnost strašnim lažima sa ciljem da izazovu haos u državi“.

Prvo je KRIK, koji je objavio iskaz Veljka Belivuka pred tužilaštvom, označen kao „mafijaško-koljački portal“ da bi slične epitete dobili i ostali nezavisni mediji koji su se bavili ovim slučajem.

Ono što je najviše „nažuljalo“ vlast, jesu Belivukove izjave o tome kako mu je Vučić tražio niz usluga, a drugi osumnjičeni Marko Miljković zvani „Mesar“ u iskazu koji je prenela Njuzmaks adria, naveo je ministra policije Aleksandra Vulina kao svog saradnika iz vrha države.

Vulin je ove navode negirao, ali se u saopštenju dotakao i medija koji se ovom temom bave na objektivan i nepristrasan način.

„Kriminalci i oni koji njihove izjave prenose kao istinu, predvidljivi su u svojoj zlobi i želji da se osvete onima koji se bore protiv mafije, a nakon Krika i NewsMax Adria i NIN se uključio u napad na mene i predsednika Aleksandra Vučića“, poručio je Vulin u reakciji na članak nedeljnika NIN, koji je juče takođe objavio deo iskaza osumnjičenih.

Slobodan Georgiev, direktor vesti i programa Njuzmaks adria, kaže za Danas da sve što možemo da vidimo i čujemo ovih dana ima jednu svrhu – da se prikriju loši potezi vlasti: razbacivanje novcem poreskih obveznika preko poslova koje radi Telekom, tajni dogovori oko eksploatacije litijuma, ali i činjenice da su Belivukov klan pravili i hranili ljudi iz BIA i policije, „dakle, iz najbližeg Vučićevog okruženja“.

– To što pišu tabloidi ne bi imalo nikakvu vrednost i značaj da to nije isti jezik koji koristi Vučić sa svojim saradnicima. To je jezik uvreda i pretnji koji slušamo 30 godina unazad, otkad je radikala u Srbiji, a naprednjaci su samo jedna od formi radikala. Da li je to opasno? Pa jeste, jer, vidimo na primer na slučaju inspertora Dejana Jovića kome se danas izvinjava i Vučić i tabloidi, a zajedno su ga optuživali da je prljavi policajac, hapsili ga i sudili mu nizašta – ukazuje Georgiev.

On dodaje da optužbe ponekad završe hapšenjima za koja se kasnije ispostavi da su bila lažna, „tako da mogu da zamislim da i nas sada krenu tako da „disciplinuju“ da se ne bi dogodilo da se posumnja u čestitost i poštenje Vučića“.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić takođe smatra da se tabloidnim natpisima skreće pažnja sa drugih tema, prvenstveno sa sloma sistema u policiji, i javnoj i tajnoj.

– Da se ne bi pričalo i pitalo kako je moguće da predsednik države bude tako dugo prisluškivan, kako je ta huliganska grupa sa stadiona postala moćna i nemilosrdna, kako je nastala najveća plantaža marihuane u Evropi i o drugom kriminalu pod okriljem državnog sistema, već da se bavimo nezavisnim medijima i opozicijom. Brutalna propaganda dostiže vrhunac i Vučić i ekipa ne biraju sredstva da bi zamaskirali svoje zloupotrebe i promašaje i ostali na vlasti. Iako se radi o masnim lažima, ta bezobzirna kriminalizacija novinara dovodi do ugrožavanja njihove bezbednosti, jer je veliki broj građana zaslepljen besomučnom medijskom kampanjom i nažalost još uvek veruje u ta podmetanja – upozorava Bodrožić. Naš sagovornik dodaje da smo uz to, proteklih godina videli da naprednjaci imaju jurišne odrede, „tako da se pribojavam za neke kolege koje su na najjačem udaru revolveraških tabloida“.

Potredsednik UNS-a Slobodan Ćirić pozvao je sve medije da se bave svojim poslom, obavestavanjem javnosti o stvarima koje su od javnog interesa i da se pritom odgovorno odnose i prema javnosti i prema drugim medijima.

– Optuživanje, bez dokaza, medija koji istražuju slučaj Belivuk da su saradnici mafije, osim što je neprimereno i nekolegijalno, sa sobom nosi i mnogo veću opasnost – crtanja meta na čela novinara nezavisnih medija. To je svojevrsni pritisak na novinarsku profesiju koji je neprihvatljiv i nedopustiv odakle god dolazio. Sve više smo, nažalost, svedoci da u Srbiji pritisci na novinare ne stižu više samo iz „tradicionalnih“ sfera – politike i ekonomije, već da im se pridružuju i pritisci iz same medijske sfere, što je svojevrsni paradoks – ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da nije uveren da su pritisci na novinare koji dolaze od drugih novinara autenticni.

– Pre bih rekao da su itekako potpomognuti iz političkog miljea koji bi hteo da uređuje sve, pa i novinarski posao. To je nedopustivo – zaključuje Ćirić.

Inače, Danasov tekst „koji poziva na likvidaciju Vučića“ je autorski tekst Aleksandar Dikić, član GO Demokratske stranke, objavljen kao lični stav, u kome on navodi da Srbija nema budućnost pod režimom Aleksandra Vučića. To su tabloidi videli kao „poziv na ubistvo“ koje je poslao naš list „po Đilasovom nalogu, iako lider SSP nema nikakve veze ni sa uređivačkom politikom niti vlasništvom Danasa.

Đilas: Srbijom vlada neofašistički režim

– To što Aleksandar Vučić i njegovi sledbenici rade profesionalnim medijima i novinarima je još jedan dokaz da Srbijom vlada neofašisticki režim koji je spreman na sve da bi ostao na vlasti – ističe za Danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. On se nada „da su sada to shvatili i oni koji godinama odbijaju da prihvate tu činjenicu“. Lider SSP-a najavio je da će danas održati konferenciju za novinare, povodom medijske kampanje u kojoj se on označava kao saradnik kriminalnog klana i neko ko želi da ubice izvuče iz zatvora „i da napravi haos u državi“.

Gruhonjić: Zna se ko su u Srbiji branioci koljača

Dinko Gruhonjić, novinar i univerzitetski profesor, ocenjuje za Danas da su tabloidni napadi još jedan u nizu propagandnih spinova, kojima se targetiraju nezavisni mediji, a društvo još dublje uvlači u nasilje i vodi ka imploziji, unutrašnjoj eksploziji.

– Zna se ko su u Srbiji branioci i inspiratori koljača i politički pokrovitelji mafije još od devedesetih. To je patent koji su zaštitili Milošević, Šešelj i slični zločinci. A nastavila njihova politička deca – ističe Gruhonjić.

/Danas.rs

Go to TOP