Serbi: Kallëzim penal ndaj Daçiqit, Orliqit dhe Odaloviqit për shkak të zhdukjes së nismës së popullit për litium

Beograd, 23 mars 2023
Përkthimi dhe përshtatja: Berzat Berzati

Ekipi ligjor i Frontit të Gjelbër-Majtas /NDMBGD ngriti kallëzim penal kundër Presidentit të Asamblesë Kombëtare në mbledhjen e mëparshme të Parlamentit Serbisë, Ivica Daçiq, Sekretarit të Përgjithshëm të atëhershëm Velko Odalloviq, Presidentit aktual të Asamblesë Kombëtare Serbisë Vlladimir Orlliq, Sekretari i Përgjithshëm Srgjan Smilaniq, si dhe kryetarja e Komisionit për çështje kushtetuese dhe legjislacion të Jellena Zhariq Kovaçeviq, për shkak të zhdukjes së Iniciativës Popullore për ndalimin e minierave të litiumit dhe borit në Serbi.

Kanë kaluar 10 muaj, ose 309 ditë, që kur nisma e popullit me mbi 38 mijë firma qytetare ka kaluar në procedurë parlamentare. Nënshkrimet duhej t’i dërgoheshin për verifikim ministrisë dhe komisionit kompetent në afat prej 30 ditësh dhe më pas duhej të ishin në rendin e ditës të seancës së radhës të rregullt të Kuvendit.

“Ne si deputetë kemi përgjegjësinë t’i përgjigjemi kësaj nisme dhe nuk do të lejojmë askënd të luajë me vullnetin e qytetarëve. Prandaj kemi marrë të gjitha hapat në dispozicion për të përcaktuar se çfarë ka ndodhur me të dhe si janë zhdukur kutitë me nënshkrime, dhe tani me kallëzim penal duam të përcaktojmë se kush është përgjegjës për këtë shkelje të ligjit”, tha Radomir Llazoviq dhe kujtoi se duke përdorur mekanizmin e pyetjeve parlamentare Klubi parlamentar i të Frontit të Gjelbër-Majtas /NDMBGD konstatoi se iniciativa e popullit nuk arriti asnjëherë te Ministria kompetente e Administratës Shtetërore dhe Vetëqeverisjes Lokale, as te Komisioni Parlamentar kompetent për Çështje Kushtetuese dhe Legjislacion, i cili duhet të kontrollojë vlefshmërinë e nënshkrim. Llazovic iu drejtua disa herë zyrtarisht kryetarit të Kuvendit Popullor, Vlladimir Orlliq, i cili nuk pranoi të përgjigjet se ku ishte iniciativa e popullit.

“Dikush me dashje e hoqi nga procedura nismën e popullit dhe do të duhet të përgjigjet për këtë shkelje të ligjit. Kemi bërë kallëzim penal kundër kryetarit dhe sekretarit të përgjithshëm të Kuvendit në kohën e dorëzimit të iniciativës popullore, Ivica Daçiq dhe Velko Odalloviq, si dhe kundër presidentit aktual Vlladimir Orlliq dhe sekretarit të përgjithshëm Srgjan Smilaniq dhe kryetarit të Komisioni për Çështje Kushtetuese dhe Legjislacion, Jellena Zhariq Kovaçeviq, tha se Jellena Jeriniq kujtoi gjithashtu se klubi parlamentar i të Frontit të Gjelbër-Majtas /NDMBGD paraqiti një kërkesë për formimin e një komisioni të posaçëm parlamentar të përbërë nga një përfaqësues nga secili grup parlamentar, si dhe një përfaqësuese e organizatorit të mbledhjes së peticionit, e cila do të përcaktonte se ku ndodhet dhe kush është përgjegjës për të iniciativa e popullit, se ajo u hoq nga procedura.

Zllatko Kokanoviq nga Aleanca e Organizatave Mjedisore të Serbisë (SEOS) tha se ai dhe anëtarët e tjerë të SEOS kanë dorëzuar kërkesën për inicimin e Iniciativës Kombëtare si nënshkrues më 14 mars në Kuvendin e Kuvendit.

“Është hera e parë në historinë e Serbisë që sipas Ligjit të ri për Referendum dhe Nisma Popullore janë mbledhur mbi 38 mijë nënshkrime, gjë që është bërë në gjithë territorin e Serbisë. Gjithçka është dorëzuar në afatin e paraparë, por nuk kemi marrë përgjigje edhe sot e kësaj dite edhe pse kemi shkruar disa herë dhe një muaj më parë i kemi dorëzuar sërish kërkesat kryetarit të Kuvendit që të na tregojë se çfarë po ndodh me nënshkrimet. Është një akt tradhtie të lartë. Kushdo që nuk pajtohet me qeverinë në këtë vend, fjalë për fjalë nuk konsiderohet qytetar. Propozimi ynë për ligjin për ndalimin e përhershëm të kërkimit dhe shfrytëzimit të litiumit dhe borit nuk vlen vetëm për Nedelice, por për gjithsej dhjetë lokacione në territorin e Serbisë”, tha Kokanoviq dhe shtoi:

“Shfrytëzimi i litiumit dhe borit në këto lokacione do të na merrte rreth 15 për qind të territorit, sepse të gjithë e dimë se kompanitë e huaja, si ato në Bor, Majdanpek dhe Novi Sad, e konsiderojnë territorin ku ato duken si të tyret. A duhet të na japim 15 për qind të territorit tonë dhe të bëjmë shpërnguljen dhe shkatërrimin e njerëzve? Ne nuk kemi shtet rezervë, prandaj kërkojmë nga kryetari i Kuvendit, Vlladimir Orlliq, të deklarojë urgjentisht se ku është iniciativa e popullit tonë dhe ta vendosë në rendin e ditës së Kuvendit, sepse të gjitha afatet kanë munguar. Pse ka frikë nga ne nga SEOS? Pse nuk lejoi që ne, si gjithë bota normale, të hyjmë në këtë shtëpi dhe të bëjmë një deklaratë para gazetarëve, por ne duhet të qëndrojmë këtu përballë?”.

Lëvizja Frontit të Gjelbër-Majtas /NDMBGD dënon lojën me vullnetin e qytetarëve dhe kërkon përcaktim urgjent të përgjegjësisë për fshehjen e nismës qytetare.

Go to TOP