Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Njemačka baca sve više vakcina, milioni doza biće isporučeni COVAX-u

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnijim zemljama. EU tu jako kaska za drugima.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcina, od kojih je više od polovice “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu. “Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na vakcinisanje”, priopćilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva. I u Baden-Württembergu je rok trajanja 4000 doza vakcina AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli je vikend istekao rok trajanja 350 doza AstraZenece. I one su „propisno odstranjene”. To je, kažu iz ministarstva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Sa sve većim brojem vakcina ponovo se povećava udio ljudi koji se ne žele vakcinisati. Često se susreću s oštrom kritikom i nerazumijevanjem. Jesu li to bezobzirni čudaci? Koji su njihovi razlozi?

Slične su akcije posljednjih sedmica provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod vakcina do sada bačenih radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za vakcinisanje. Nejasno je koliko je doza bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer liječnici to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine vakcine koje im ne trebaju, a još im nije prošao rok upotrebe, vraća saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će “tokom augusta” prestati isporučivati pokrajina onu količinu na koju imaju pravo s obzirom na broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju one naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo namireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza AstraZenece inicijativi COVAX koja distribuira vakcine siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je također najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi vakcine Johnson & Johnson u korist drugih evropskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila predati 30 miliona doza AstraZeneca i Johnson & Johnson trećim zemljama. 80 posto toga je namijenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati direktno pojedinim zemljama.

Na međunarodnom planu, Evropa trenutno donira relativno malo doza vakcina siromašnijim zemljama. Prema internom izvještaju EU -a od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza vakcina u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko sedmica slijedi još 20 miliona doza vakcina. Kina je već donirala 24,2 miliona doza vakcina u 71 zemlju. Evropa je samo 36 zemalja dala 7,9 miliona doza, od čega 3,3 miliona doza putem COVAX -a. Krajem prošle sedmice je povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell kritizirao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku riskira izgubiti utjecaj u tamošnjim zemljama u odnosu na Kinu.

Go to TOP