Trajkoviq: Serbia nuk është dashur ta pranojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare

Kryetarja e Lëvizjes Evropiane të Serbëve, Rada Trajkoviq, mendon se Serbia nuk është dashur ta pranojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare në Ohër. “Z. Vuçiq pranoi që Kosova duhet të jetë anëtare e të gjitha institucioneve ndërkombëtare dhe nga këtu erdhi ajo iniciativë – fillimisht me Këshillin e Evropës”, tha ajo në një intervistë për Kim Radio.

Trajkoviq tha se është shumë e rëndësishme që Kosova të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës (KE).

“Megjithatë, Këshilli i Evropës është një institucion shumë i rëndësishëm dhe hap rrugë të tjera drejt institucioneve të tjera ndërkombëtare”, tha ajo. Vërejtjes se mund të mendohet se bëhet fjalë për kërkimin e konsolidimit të mëtejmë të “shtetësisë së Kosovës”, ajo u përgjigj: “Patjetër që është”.

Përfitimet konkrete të qytetarëve nga anëtarësimi i mundshëm i Kosovës në KE i sheh në monitorimin e respektimit të të drejtave të njeriut dhe ndikimin në “korrigjimin dhe ndëshkimin përmes disa proceseve, veçanërisht atyre gjyqësore, kur merren disa vendime”.

“Strasburgu është një vend ku vendoset në mënyrë të duhur dhe të përgjegjshme nëse dikush dëmtohet apo jo, dhe supozohet se kjo do t’i ndihmonte serbët dhe se ndoshta në një mënyrë do të ndikonte që institucionet vendore gjyqësore të punojnë me të. shumë më tepër konsideratë në drejtim të kalimit të vendimeve të balancuara, realiste dhe të përgjegjshme në mënyrë që ato të mos jenë objektiv i vazhdueshëm i institucioneve në Strasburg”, tha ajo.

“Kosova nuk është e institucionalizuar në tërë territorin”

Kryetari i Lëvizjes Evropiane të Serbëve beson se Kosova nuk mund të jetë anëtare e Këshillit të Evropës sepse nuk ka qeveri, gjegjësisht nuk është e institucionalizuar në tërë territorin e saj.

“Kosova nuk është e institucionalizuar në veri sepse institucionalizimi nuk e përfshin Policinë e Kosovës, e cila është shqiptare, nuk është as multietnike dhe jo dominuese serbe. Ai nuk mund të jetë anëtar, dhe ka një kryetar komune që është shqiptar me një përqindje të papërfillshme të mbështetjes brenda komunitetit serb. Kjo duhet të jetë një sfidë e madhe dhe një dëshirë e madhe e lidershipit në Prishtinë, për ta institucionalizuar veriun e Kosovës sa më shpejt për dy arsye shumë relevante: të tregojë se Kosova ka pushtet në të gjithë territorin, që është vendimtar për ta, dhe së dyti, stabilizimi i Kosovës në kuptimin e të cilit nënkupton sigurinë sepse vakumi institucional në veri është vërtet një problem i madh për ata, ne, rajonin dhe të gjithë të tjerët. Prioriteti i parë në fakt duhet të jetë institucionalizimi thelbësor i Kosovës”, ka thënë ajo.

Rada Trajkoviq beson se fillimi i punës për themelimin e Unionit të Komunave Serbe (UNS) është kusht për anëtarësimin e Kosovës në SE.

“Sigurisht që është.” Kosova nuk është një territor i vetëm ku pushteti ka qeveria e Kosovës dhe zoti Kurti. Nëse nuk keni institucionet tuaja funksionale, në thelb nuk mund ta shpallni atë hapësirë ​​edhe siç e pranoi Vuçiqi, që do të ishte de facto pavarësi, sepse ju nuk kontrolloni një pjesë të territorit. Presioni amerikan është me qëllim të mirë për Kosovën sepse dëshiron të institucionalizojë veriun e Kosovës dhe të tregojë se institucionet e Kosovës funksionojnë në tërë territorin e saj. Ka shumë rezistencë nga Kurti, nuk e di pse. Ai bën të ditur se nëse nuk e pranojnë me këtë zgjidhje dhe situatën në veri të Kosovës pa institucionalizimin, do ta rishikojnë vendimin për banorët e Deçit, që është vërtetë gishti më i drejtpërdrejtë në syrin e bashkësisë ndërkombëtare. ” ajo tha.

Ajo shtoi se Kosova vështirë se mund të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës në një të ardhme të afërt, përveç nëse…

“Kosova, nëse nuk e pranon vendimin për të dorëzuar (në Gjykatën Kushtetuese) draft-statutin e JSO-së të përgatitur nga BE-ja, sigurisht që nuk do të bëhet pjesë e SE-së”. “Kam frikë se deri në verë do të hyjmë në një destabilitet që do të doja të mos ishte sepse njerëzit me qëllim të mirë duhet të mendojnë për mirëqenien e njerëzve dhe të gjithë rajonit,” tha ajo.
Mundësia e “destabilizimit të thellë të rajonit”

Sipas saj, realiteti në Kosovë është i ashpër, sidomos për të moshuarit dhe të sëmurët.

“Ju keni bankomate nëpër Kosovë dhe Metohi ku serbët furnizohen me rroga, pensione dhe përfitime për fëmijë. Ka serbë, të sëmurë e të moshuar, të cilët kanë sëmundje të rënda, të cilët janë të palëvizshëm. Ata me të vërtetë nuk janë në gjendje fizikisht të vijnë dhe të mbledhin të ardhurat e tyre të fituara. Është e tmerrshme”, ka thënë Rada Trajkoviq.

Në veçanti, siç tha ajo, ajo është e frikësuar nga fakti se “as Prishtina dhe as bashkësia ndërkombëtare” nuk e kuptojnë rrezikun që shumë shpejt mund të “destabilizojë thellësisht rajonin”.

“Ju keni një grup jashtë Kosovës, pas Banjskës, të cilit autoritetet në Beograd fjalë për fjalë i dhanë një zonë të re veprimi – rajonin e Rashkës. Ata u bënë roje kufitare të zonës përreth Kosovës. Pjesë e familjeve të shumë prej atyre të rinjve që dolën me Radoiçiqin nga frika e arrestimit, ata tani janë në një pozitë ku kanë një dëshirë të papërshkrueshme për t’u ribashkuar me familjet e tyre sepse shumë prej tyre kanë fëmijë, gra, prindër. Radoiçiq me mundësinë që tashmë e ka, sepse është një nga njerëzit që fiton më së shumti sa i përket tenderëve fitimprurës nga Qeveria e Serbisë, ai shpall apo flet për ndërtimin e vendbanimit për këta persona. Ata janë njerëz për detyra të veçanta, nuk punojnë, ulen nëpër Kosovë ose mund të merren vetëm me përcjelljen e disa kanaleve të drogës apo tregtisë ilegale dhe kanë dëshirë të hakmerren. Sot, pas kaq shumë kohësh negociatash dhe dëshirës për normalizim, ajo që mund të dëgjoni është vetëm një mesazh – dhe kjo është dëshira për hakmarrje. Kjo është gjëja më e tmerrshme për të gjithë ne”, tha ajo.

Trajkoviq e konsideron të papërgjegjshme politikën aktuale të Radës zyrtare të Prishtinës.

“Ne e patëm atë, por ende po vazhdon tani.” Një periudhë ishte menjëherë pas tërheqjes së forcave tona, por atëherë kishim tri qeveri të vetëshpallura: një të UÇK-së, Rugovina dhe Zoran Angjelkoviq. Asnjëra nga qeveritë nuk e pranoi përgjegjësinë për vrasjen e serbëve dhe ata ia hodhën fajin njëri-tjetrit. Në këto momente në Hagë po gjykohen të ashtuquajturit luftëtarë të UÇK-së. Tani kemi një periudhë shumë të vështirë për serbët që rezulton me emigrim, por kësaj radhe keni institucionet legale të Kosovës të cilat më drejtpërdrejt ndikojnë në destabilizimin e serbëve. Projekti që po zbatohet tani duket se ka për qëllim që në thelb të vazhdojë atë që ishte puna e asaj qeverie ilegale të Hashim Thaçit dhe UÇK-së me spastrimin etnik dhe zhdukjen e serbëve. Tani kemi një projekt institucional që çon në diçka që ua vështirëson jetën serbëve. “Ne kemi shqetësime pothuajse çdo ditë”, tha ajo.

“Të gjithë kanë frikë të flasin”

Ajo shtoi se mbi 60 serbë ndodhen në burgjet e Kosovës “pa asnjë procedurë”.

“Nuk ka as insistimin tonë, ndoshta për shkak të frikës së serbëve që kanë mbetur në Kosovë, që të luftojmë për ata njerëz në mënyrë më dramatike dhe më të fuqishme. Vetëm se të gjithë kanë frikë të flasin. Sapo dikush ngre kokën, ai shpallet menjëherë fajtor dhe përfundon në burg. Ajo frikë ka bërë që serbët e larguar nga Kosova të mos lejohen të kthehen në pronat e tyre dhe ata që jetojnë në Kosovë, në shtëpitë e tyre dhe në pronat e tyre, të mos lejohen të jetojnë të lirë”, tha Rada Trajkoviq.

Ajo deklaroi se edhe 17 marsi i vitit 2004 edhe Banjska e vitit 2023 janë “e keqe për serbët e gjithë Kosovës”.

“E keqja e 17 marsit rezultoi në një kapërcim mbi standardet, nga tregimi “Standardet para statusit”. Ata (Kosova) morën të drejtën e statusit. Kam frikë se Banjska po sjell shumë të këqija për vendin tonë si negociator dhe për Kosovën, sepse Vuçiqin, siç thonë ata, e bëri plotësisht një negociator ‘letër’ që nuk ka më autoritet, forcë ose. vendosmërinë për të mbrojtur fuqishëm procesin përmes dialogut. Shohim që kohët e fundit është orientuar drejt Kinës dhe Rusisë. Dua të besoj se kjo është për shkak të Banjskës dhe rënies së saj të tmerrshme të reputacionit, autoritetit dhe fillimit të injorancës nga ana e bashkësisë ndërkombëtare, nga njëra anë. Nga ana tjetër, ai ka gjithmonë ku të kthehet, sepse është produkt i një sistemi që ka bërë luftëra, nuk është shpërbërë dhe vazhdon. Në një moment menduam se ai doli nga kjo, se e kuptoi se kishte gabuar dhe se ishte një njeri me një ide evropiane, por rezulton se ai është ende produkt i atij projekti dhe po e tërheqin drejt diçkaje. kjo nuk do të na sjellë mirë”, ka përfunduar ajo.Rada Trajkoviq në një intervistë për Kim Radio. /Kosova.info/

Go to TOP