Srbija: Podignuta optužnica, tužilac traži doživotnu za Belivuka i Miljkovića

Tužilac prošle sedmice ukazao na to da se pripadnici optužene grupe terete za krivična djela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovinu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje. Srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, koja je djelovala pod velom partizanove navijačke grupe “Principi”, potvrđeno je Tanjugu.

Večernje novosti pišu da je u optužnici tužilac zatražio doživotnu robiju za Belivuka i Miljkovića.

Optužnicom je obuhvaćen 31 okrivljeni, a među njima su i svjedoci–okrivljeni. Optužnica je predata Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje.

Detalji optužnice još nisu poznati.

Istraga protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširivana je još šest puta, protiv istih osoba za nova krivična djela ili novih osoba.

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić je prošle sedmice na konferenciji za novinare ukazao na to da se pripadnici te grupe terete za krivična djela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Riječ je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku.

Tužilac je novinarima pokazao i do sada neobjavljivane fotografije koje će se koristiti kao dokaz protiv te grupe.

Pored pomenutih fotografija, sa Skaj servera zaplijenjeni su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičene.

Ta grupa uhapšena je 4. februara. Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih djela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pored njih, tada je uhapšeno još dvadesetak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Nedjelju dana kasnije uhapšen je i A.Š. kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa tom grupom.

U aprilu je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ta kriminalna grupa, pronađena mašina za mljevenje mesa koja je razmontirana i poslata na vještačenje.

Pored Belivuka i Miljkovića, pod istragom su i M.B. (36), M.B. (32) i V.G. (36), M.T. (33), F.I. (29), S.L. (35), B.K. (33), N.Đ. (35), V.D. (46), A.V. (39), D.T. (38), N.S. (33), N.L. (41), N.S. (29), Ž.K. (41), N.J. (50), V.G. (38), S.S. (39) i V.V. (29), M.A., B.H. i A.Š.

U maju je istraga proširena na još šest osoba.

Širi kontekst djelovanja te grupe ukazuje na povezanost sa “kavačkim klanom” iz Crne Gore, koji je već godinama u sukobu sa takozvanim “škaljarskim klanom”, takođe iz Crne Gore.

Go to TOP