Shoqëria civile dhe media serbe e Kosovës dënuan sulmet ndaj zyrave të mediave(Lista)

Mitrovicë e Veriut, 20.06.2023

Përmes një komunikate për media, një grup aktivistësh, organizatash dhe mediash serbë të shoqërisë civile të Kosovës dënuan dhunën ndaj punonjësve të mediave të cilët u sulmuan dhe u penguan të kryejnë punën e tyre, që paraqet kërcënim për parimet demokratike dhe vetë lirinë e mediave, transmeton Kosova.info

Më poshtë mund ta lexoni deklaratën e plotë pa ndryshime:

Organizatat e shoqërisë civile dhe mediat dënojnë ashpër sulmet e fundit ndaj mediave serbe dhe shqiptare gjatë raportimit të tyre në veri të Kosovës. Sulmet ndaj gazetarëve përfaqësojnë një kërcënim serioz për lirinë e medias dhe parimet demokratike për të cilat ne përpiqemi si shoqëri.

Jemi thellësisht të shqetësuar për shtimin e sulmeve verbale dhe fizike ndaj gazetarëve që kryejnë punën e tyre në terren. Gazetaria e lirë është një shtyllë bazë e demokracisë dhe vendimtare për ndërtimin e një shoqërie të hapur në të cilën respektohen të drejtat e njeriut dhe sundimi i ligjit. Sulmet ndaj gazetarëve përfaqësojnë një shkelje të drejtpërdrejtë të këtyre vlerave.

U bëjmë thirrje të gjithë aktorëve relevantë, përfaqësuesve politikë lokalë, përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare, që të marrin masa të menjëhershme për t’u mundësuar gazetarëve të kryejnë pa pengesa detyrat e tyre dhe të parandalojnë sulmet dhe kërcënimet e mëtejshme verbale dhe fizike.

Kjo nënkupton sigurimin e mbrojtjes adekuate për gazetarët. Ftojmë gjithashtu të gjithë qytetarët, si dhe organizatat e shoqërisë civile, të mbështesin lirinë e medias dhe gazetarisë. Një shoqëri e informuar kërkon diversitet mendimi, liri të shprehjes dhe akses në informacionin përkatës.

Ne duhet të punojmë së bashku për të krijuar një mjedis ku gazetarët mund të bëjnë punën e tyre pa frikë nga ndonjë formë sulmi, presioni apo frikësimi.

Ne mbetemi të përkushtuar për të mbështetur gazetarët në përpjekjet e tyre për të ofruar raportim objektiv, të paanshëm dhe të vërtetë. Ne do të vazhdojmë të luftojmë për lirinë e medias dhe forcimin e profesionit të gazetarit për të ndërtuar një shoqëri demokratike.

Nënshkruesit:

 1. Aktiv
 2. Avenija
 3. Qendra për Përfaqësimin e Kulturës Demokratike
 4. Qendra për nisma sociale
 5. Qendra për Paqe dhe Tolerancë
 6. Forumi për zhvillim dhe bashkëpunim ndëretnik
 7. Graçanica Online
 8. Qendra Humane në Mitrovicë
 9. Inter
 10. Nisma e re sociale
 11. Prodhimi i shtypit të ri
 12. Veprimtaria partiake rinore
 13. Radio Gorazhdevac
 14. Radio KIM
 15. RTV Mir
 16. Sanja Sovërlliq, gazetare N1
Go to TOP