Raporti: KFOR-i negocioi tërheqjen e grupit paramilitarë nga Banjska

Në Komisionin për mbrojtje e siguri në Asamblenë e Përgjithshme të NATO-së, të shtunën është diskutuar edhe rreth situatës së përgjithshme në Kosovë, e në veçanti lidhur me sulmin terrorist të grupeve paramilitare të udhëhequra nga Milan Radoiçiq.

Në raportin e gjerë të paraqitur nga ish-sekretari britanik i mbrojtjes, Lordi Mark Lancaster, i cili është raportues për Ballkanin Perëndimor është përfshirë edhe raportimi i organizatës joqeveritare “International Crisis Group”, në të cilën theksohet se KFOR-i e negiciojë tërheqjen e grupit paramilitarë serbë.

“Pas një periudhe të shkurtër de-përshkallëzimi gjatë verës, në shtator 2023, rreth 30 persona të armatosur u përleshën me policinë në Banjska në veri të Kosovës dhe u barrikaduan brenda një manastiri ortodoks serb, që rezultoi me vrasjen e një oficeri të policisë dhe tre sulmuesve. Zyrtarët e KFOR-it negociuan tërheqjen e pjesës tjetër të grupit në pyjet përreth, nga aty ata u zhdukën. Autoritetet e Kosovës besojnë se potencialisht edhe qindra të tjerë luftëtarët ishin fshehur në pyjet ndërmjet Banjskës dhe kufirit serb dhe zbuluan një sasi të madhe armësh të afta për të shkaktuar dëme dhe viktima të konsiderueshme – përfshirë këtu raketahedhës antitank, mortaja, granatahedhës, mina antitank dhe 24 automjete (një e blinduar)”, thuhet ndër të tjera në draft-raportin e paraqitur nga Lacanster në Asamblenë e Përgjithshme të NATO-së.

Në dokumentin ku tregohet ne detaje historia e Kosovës, e problemet me Serbinë, vëmendje e madhe i është dhënë krejt veriut të Kosovës.

Raporti flet edhe për kryekriminelin Milan Radoiçiq. “Prishtina publikoi pamjet me dron, të cilat dukej se tregonin Milan Radoiçiqin, një figurë e shquar në skenën serbe të Kosovës, duke udhëhequr grupin Banjska. Radoiçiq ishte nënkryetar i partisë politike Listë Serbe. Një biznesmen i pasur me interesa në Serbi dhe rajon, ai shihet gjerësisht si “sundimtari joformal i Kosovës veriore”, sipas fjalëve të një gazete opozitare të Beogradit”, thuhet në raport.

Komisioni për mbrojtje e siguri u mblodh të shtunën, në ditën e parë te mbledhjes tre ditore të asamblesë së NATO-s, ku në rend të ditës të hënën është edhe avancimi i statusit të Kuvendit të Kosovës nga anëtare vëzhguese në anëtare të asociuar.

Raporti i plotë në gjuhën angleze

Go to TOP