Planet për krijimin e “Rusisë Jugore” po përgatiten në Rusi

Kremlini po shqyrton një skenar për organizimin e një kuazi-shteti të quajtur “Rusia e Jugut” në territoret ukrainase të pushtuara nga ushtria ruse, sipas një hetimi të projektit “Skemat” të RL, raporton Kosova.info .

Planet për krijimin e një shteti të ri përcaktohen në një dokument të marrë nga projekti Skemat. Dokumenti quhet “Manifesti i Këshillit Popullor të Rusisë Jugore”. Gazetarët analizuan dokumentin dhe identifikuan njerëz të përfshirë në zhvillimin e tij midis udhëheqjes së partisë Rusia e Bashkuar.

I ashtuquajturi “Manifesti” fillon me një shpjegim se shteti i Ukrainës, pas përmbysjes së “presidentit të zgjedhur ligjërisht” në 2014, “humbi legjitimitetin e tij brenda kufijve të SSR-së së Ukrainës”, dhe “në përgjigje të terrorit dhe imponimi totalitar i ideologjisë së nazizmit dhe Banderistwve” një Këshill Popullor i Rusisë së Jugut shpall vendimin për të marrë pushtetin në duart e tyre dhe për të krijuar një “shtet të ri të Rusisë Jugore” si trashëgimtar i “Kiev-Novgorod Rus me Ilya Muromets dhe Alexander Nevsky”. “, trashëgimtarja e Zaporozhian Sich, trashëgimtarja e “Novorossia, krijuar nga Katerina e Madhe”, dhe në të njëjtën kohë pasardhësi ligjor i SSR-së së Ukrainës.

Në tekst, rusishtja quhet gjuhë, dhe ukrainishtja quhet dialekt. Manifesti shpall planet për një “referendum mbarëkombëtar”.

Sipas Skemws,  të dhënat e dokumentit ndihmuan në përcaktimin e autorit të mundshëm – Romanov Roman Nikolayevich – dhe datën e krijimit të tij – 16 Prill, kompjuteri në të cilin u hartua dokumenti i përket Rusisë së Bashkuar. Roman Romanov është zëvendëskryetar i Komitetit Qendror Ekzekutiv të Rusisë së Bashkuar. Sipas burimeve të Skemws, “manifesti” iu dorëzua kreut të komitetit ekzekutiv të Rusisë së Bashkuar, Andrey Turchak, dhe më pas Dmitry Gryzlov, një ndihmës i biznesmenit rus Konstantin Malofeev.

Kohët e fundit, një numër i mediave, duke cituar burime, si dhe përfaqësues të autoriteteve ukrainase, folën për përgatitjen e një referendumi në rajonin Kherson – ata folën për mundësinë e shpalljes së të ashtuquajturës Republikë Popullore Kherson. Një numër zyrtarësh rusë kanë folur gjithashtu për mundësinë e bashkimit të saj me Krimenë e aneksuar brenda Rusisë. Administrata e pushtimit tha të enjten se referendumi nuk është duke u përgatitur për momentin.

Në vitin 2014, pas aneksimit të Krimesë dhe fillimit të luftës në Donbass, në Rusi u diskutuan planet për të krijuar të ashtuquajturën “Novorossia” duke ndarë territoret e rajoneve jugore dhe lindore nga Ukraina. Pastaj ato nuk u zbatuan, dhe gjatë luftës aktuale fjala “Novorossiya” praktikisht nuk përdoret./I.K

Go to TOP