Kosova.info

Parlamenti Evropian rekomandon një strategji të re të zgjerimit të Bashkimit Evropian, flet edhe për Kosovën

Raportuesi i Parlamentit Evropian (PE) për strategjinë e zgjerimit, Tonino Picula, prezantoi sot Raportin e Parlamentit Evropian drejtuar Komisionit Evropian në lidhje me strategjinë e re të zgjerimit të BE-së, i cili u miratua sot në seancë plenare. Në raport, Kosovës iu kërkua angazhim në dialogun me Serbinë të udhëhequr prej BE-së si dhe kërkoi liberalizim të vizave, pa vonesë për vendin tonë. 

Gjatë debatit, Picula theksoi se në situatën e pushtimit rus të Ukrainës, zgjerimi duhet të marrë një vrull të ri, të jetë i parashikueshëm dhe bindës dhe se çdo vend kandidat për anëtarësim duhet të vlerësohet sipas progresit që bën në reforma, veçanërisht kur ai ka të bëjë me të drejtat e qeverisjes dhe drejtësinë, të cilat duhet të jenë të njëjta si në BE, njoftoi Parlamenti Evropian.

Meqenëse dihet se Serbia nuk dëshiron të jetë pjesë e politikës së përbashkët të jashtme dhe të sigurisë së BE-së, ajo dëshiron të mbetet “e paangazhuar” dhe të mos e shikojë me sy të mirë Parlamentin Evropian, i cili rekomandoi që Këshilli të avancojë negociatat e anëtarësimit me Serbinë vetëm nëse ky vend përputhë politikën e jashtme me atë të BE-së në lidhje me Rusinë, e cila përfshin sanksionet.

Përfaqësuesit evropianë deklaruan se BE-ja duhet të rishikojë justifikimin e burimeve financiare që i janë dhënë Serbisë “për të siguruar që të gjitha shpenzimet të jenë plotësisht në përputhje me qëllimet dhe interesat strategjike të BE-së”.
Në rezolutë theksohet se liberalizimi i vizave për Kosovën duhet të miratohet “pa vonesë”.
Sa i përket dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, deputetët u kanë bërë thirrje institucioneve të BE-së që të “forcojnë angazhimin konstruktiv të BE-së me autoritetet e Serbisë dhe Kosovës”.
Picula tha gjithashtu se në negociatat për mbylljen e kapitullit, vendimet duhet të merren me shumicë të cilësuar të anëtarëve të BE-së, ndërsa për përfundimin e procedurës së anëtarësimit, të gjithë anëtarët e bllokut duhet të marrin një vendim unanim.
Ai shtoi se është e rëndësishme që fondet e BE-së t’u jepen vendeve kandidate për anëtarësim sapo të plotësojnë kërkesat për disa kapituj dhe jo që këto fonde të jenë në dispozicion vetëm kur ato të bëhen anëtarë të plotë.

Komisioneri Evropian për Zgjerimin, Oliver Varhelji vlerësoi se BE-ja ka përparuar duke prezantuar një metodologji dhe grup të ri, kapituj të lidhur bashkërisht, por ai theksoi se për të promovuar zgjerimin si prioritet gjeopolitik, është e nevojshme të kemi vullnetin politik të të dyja palëve – anëtarëve dhe vendeve që aplikojnë për anëtarësim.
Anëtarë të caktuar të Parlamentit Evropian kanë vlerësuar se negociatat për anëtarësim me Serbinë duhet të përparojnë vetëm nëse vendi i përmbahet sanksioneve të BE-së kundër Rusisë dhe arrin përparim të dukshëm në reforma.
Rezoluta pasqyron “vrullin e ri për zgjerimin e BE-së”, pasi i bën thirrje Këshillit dhe Komisionit të “përparojnë politikën e zgjerimit të BE-së si instrumenti i vetëm më efektiv i BE-së për sigurimin e paqes, prosperitetit dhe vlerave themelore në kontinentin evropian”.
Duke marrë parasysh mangësitë e mëparshme të politikës së zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor, rezoluta rekomandon që BE-ja të miratojë një qasje të qartë të bazuar në merita për të përmbushur premtimet e saj ndaj partnerëve dhe një mekanizëm që do të pengonte vendet anëtare të përdorin procesin e negociatave me kandidatët. vendet si një mundësi për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve dypalëshe.
Rezoluta rekomandon të njihet rëndësia e forumeve ndërqeveritare siç është Procesi i Berlinit, por edhe të “shprehet një rezervë e fortë në lidhje me çdo iniciativë të bashkëpunimit ekonomik rajonal që nuk përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe nuk bazohet në rregullat e BE-së, siç është Ballkani i Hapur”.
Rezoluta thekson më tej rëndësinë e fillimit të negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe bën thirrje për mbështetje për Bosnjën dhe Hercegovinën në përmbushjen e 14 kërkesave kryesore të përshkruara nga Këshilli Evropian në qershor 2022, të cilat do t’i mundësonin vendit të marrë statusin e kandidatit.
Malit të Zi, i cili konsiderohet si një “lider në procesin e anëtarësimit në BE”, duhet t’i jepen “masat përfundimtare për kapitujt e negociatave” në mënyrë që të përshpejtohet pranimi i vendit.
escort mersin - izmir escort