Opozicija traži da premijer Kurti formira Komisiju za razgraničenje

Prošle su tri godine od ratifikacije Ugovora o demarkaciji sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova i ovaj proces se još uvijek ne smatra završenim. Premijer Albin Kurti, koji je nekada bio najveći protivnik ovog sporazuma, još nije formirao državnu komisiju za demarkaciju granice, koju je najavio prije nekoliko mjeseci.

Dvije opozicione stranke u zemlji, Demokratska partija Kosova i Savez za budućnost Kosova, kažu da premijer nema nikakve radnje koje idu na jačanje države i građana, što se u ovom slučaju zanemaruje po veoma važnom.

Poslanica Demokratske partije Kosova, Ganimete Musliu, u intervjuu za Ekonomia Online kaže da Kurti nerado formira komisiju, koju je i sam najavio, dok Musliu razmatra Kurtijinu žurbu da objavi glavne teme.

Osim razgraničenja, Musliu kaže da je Kurti propagirao i raspuštanjem Specijalnog suda.

“Smatram da je premijer Kosova upozorio na ovako nešto i sada nerado to čini, smatram da njegova žurba da objavi glavne teme bez poznavanja stvarnosti i bez poznavanja problema izaziva takve dileme.”

“Ovo nije jedina tema Kuta koji je napravio predizbornu kampanju, ali čak i uz žurbu s dolaskom na mjesto premijera, imamo reciprocitet, zatim raspuštanje Specijalnog suda i mnoge druge koje je propagirao sve dok bio je u opoziciji i sada kao da je šutio, ali ovo nije jedina tema jer postoje mnoge teme koje su ušutkale”.

Može li doći do zaoštravanja odnosa između Kosova i Crne Gore, budući da je crnogorska strana rekla da neće biti preispitivanja, Musliu naglašava da se od Kurtija može očekivati ​​sve.

Prema njenim riječima, Kurti je zainteresiran za stvaranje haosa u zemlji, zbog čega poslanik Musliu upućuje šefa Vlade da bude svjestan i pažljiv u pogledu političkih zbivanja u zemlji.

“Od Kurtija se sve očekuje, on je umjesto toga zainteresiran za stvaranje haosa i u takvim slučajevima smatram da bi Kurti trebao biti vrlo svjestan i pažljiv prema političkim dešavanjima u zemlji, prema situaciji kroz koju prolazi Kosovo i biti oprezan u svakom radnje koje poduzimaju kao premijer “.

Musliu je Kurtija dopisno nazvao premijerom, jer prema njenim riječima, on više boravi u inostranstvu.

“Mi ćemo kao opozicija igrati svoju ulogu u Skupštini i bit ćemo tamo odgovorni za poslove i dužnosti koji nam pripadaju, dok od Kurtija tražimo da se odgovorno drži i da ne bude dopisni premijer jer je više u inostranstvu nego na Kosovu, bez definisanog dnevnog reda ”.

Čak i poslanik iz AAK -a, Pal Lekaj, kaže da Kurti ignoriše državnu komisiju za demarkaciju granice, što je po njemu veoma važno za Kosovo.

Lekaj je savjetovao premijera Albina Kurtija da što prije formira komisiju i počne raditi.

“Što se tiče Kurtijeve vlade, kao i svaka druga akcija koja je odgođena i nema prioritet, one koje idu na jačanje države i građana, čak i u ovom slučaju Kurti ignorira komisiju koja je vrlo značajna za Kosovo, posebno za graničnu liniju ili sporazum Crne Gore i Kosova ”.

“Ono što moramo učiniti i savjetovati Kurtija je da što prije osnujemo takvu komisiju i počnemo raditi, tako da imamo sporazum da imamo dva potpisa od bivšeg predsjednika Thaçija i predsjednika Crne Gore i mislim da bi ovo trebalo završiti čim prije moguće i insistiramo da se demarkacija granice uradi u interesu Kosova, a ne u interesu Crne Gore, razumijemo da imamo dobre odnose sa Crnom Gorom, ali te izvještaje treba ojačati. “

Kaže da treba insistirati na tome da se sporazum o granici napravi u interesu Kosova, a sve te radnje premijer zanemaruje.

“Zavisi od Kurtijeve vlade i ako on to vidi kao prioritet i budući da je bio angažovan koliko i u opoziciji, onda se nadamo da će ova komisija biti formirana što je prije moguće. Što se tiče crnogorske strane, oni se brane, ali mi smo se kao Kosovo složili da postoji rezolucija i dva sporazuma i štitimo interese države Kosovo ”.

“Ne znam da je u drugim radnjama mnogo nemara, gdje je on dosta podigao glas u vezi sa zaštitom tog posjeda od 8.200 hektara, a sada to zanemaruje i nigdje se ne vidi formiranje Komisije na horizontu . “

Ugovor o razgraničenju sa Crnom Gorom, potpisan 2015. godine u Beču, Austrija, dopunjen je aneksom sporazuma između dva bivša predsjednika, kosovskog Hashima Thaçija i crnogorskog, Filipa Vujanovića.

U sporazumu koji su potpisala dva predsjednika navedeno je da će nakon ratifikacije demarkacije u Skupštini Kosova obje zemlje pregledati graničnu liniju i ispravke će biti izvršene ako je došlo do propusta. /EO/

Go to TOP