Na prijem povodom imenovanja Schmidta stigle brojne zvanice iz političkog i diplomatskog života BiH

Povodom prijema novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta večeras su se u Atriju Zemaljskog muzeja u BiH okupile brojne zvanice iz političkog, društvenog, ali i kulturnog života države.Christian Schmidt stigao je u Sarajevo prije dva dana, a danas je prisustvovao nizu aktivnosti kojima se ozvaničio njegov mandat u Bosni i Hercegovini.

Jutros je u prostorijama OHR-a upriličena primopredaja dužnosti između bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i Schmidta, a večeras je u Zemaljskom muzeju održan prijem povodom njegovog imenovanja.

Ispred Zemaljskog muzeja je postavljen crveni tepih, atmosfera je u Atriju poprilično svečana, a nakon što su pristigli gosti Schmidt se obratio prisutnima poslavši važne poruke o svom budućem radu u BiH.

Kamera našeg fotoreportera zabilježila je brojne zvanice koje su stigle na prijem. Kao što se i pretpostavljalo, dominiraju većinom zvanice iz političkog života Bosne i Hercegovine pa se tako na prijemu mogao vidjeti bračni par Izetbegović, predstavnici Naše stranke Sabina Ćudić, Edin Forto, Srđan Mandić, kao i predsjednik u odlasku Predrag Kojović.

Ono što je interesantno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije stigao na prijem čime je održao “obećanje” kako će bojkotovati i izbjegavati saradnju s novim visokim predstavnikom.

Za razliku od Dodika, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić prisustvovali su prijemu te su upoznali Christiana Schmidta s aktuelnom situacijom u državi.

Na prijem su stigli i drugi bh. političari poput Mirsada Hadžikadića, Denisa Zvizdića, Ramiza Salkića, a među prisutnima je viđen i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling.

Povodom dolaska novog visokog predstavnika na prijem su stigli i direktor OSA-e Osman Mehmedagić, kao i Gordana Tadić koja je nedavno premještena s funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako to obično dolikuje ovakvim događajima, na prijem su stigli i brojni ambasadori koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini. Između ostalog prijemu u Zemaljskom muzeju prisustvuju Matthew Palmer (Velika Britanija), Eric Nelson (SAD), kao i drugi ambasadori evropskih, ali i drugih država svijeta.

Go to TOP