Mjekët nga jashtë nuk ndihmojnë në plotësimin e hendekut që ka Zvicra

Numri i mjekëve është në rritje në Zvicër, por varësia nga jashtë nuk po zvogëlohet. Federata e Mjekëve Zviceranë (FMH) e nxjerr këtë vëzhgim nga statistikat mjekësore të vitit 2023, të publikuara të mërkurën. Organizata është e shqetësuar për brezat e rinj të kujdestarëve.

Në vitin 2023, federata identifikoi 41,100 mjekë aktivë, për një total prej 35,488 ekuivalentë me kohë të plotë (FTE). Krahasuar me vitin 2022, kjo paraqet një rritje prej 2.3% në FTE. Por këto shifra në dukje inkurajuese janë “larg të mjaftueshme për të kompensuar mungesën e personelit të kualifikuar”, paralajmëron Shoqata profesionale e mjekëve.

Pak më shumë se 40% e praktikuesve në Zvicër janë me origjinë të huaj. Gjermania është deri tani vendi që eksporton më shumë mjekë në Zvicër, me një në dy mjekë të huaj (50.2%) me origjinë gjermane. Më pas vjen Italia me 9.5%, e ndjekur nga Franca (7.1%) dhe Austria (6%).

“Mjekët e trajnuar në Zvicër nuk mjaftojnë për të mbuluar nevojat”, paralajmëron FMH në njoftimin e saj për shtyp. Kjo mungesë e shqetëson organizatën lidhur me mungesën e trashëgimisë, një në dy mjekë aktivë në Zvicër janë të moshës 50 vjeç e lart dhe një në katër, 60 ose më shumë.

Mungesa e stafit ndikon edhe në cilësinë e trajnimit dhe kujdesit pasuniversitar. Përveç kësaj, “për shkak të ngarkesës së lartë administrative, mjekët nuk kanë kohë të mjaftueshme për t’iu kushtuar pacientëve”, ankohet federata.

Në këto kushte, gjithnjë e më shumë praktika nuk po pranojnë më pacientë të rinj dhe presioni në sistemin shëndetësor po ndikon tek profesionistët e rinj. “Pritjet e gjata dhe mbylljet e zyrave vetëm sa e përkeqësojnë situatën tashmë të pasigurt. Ngarkesa e punës është e lartë dhe kushtet e punës më kërkuese”, shqetëson FMH.

Organizatat mjekësore po bëjnë thirrje për rritjen e numrit të vendeve të trajnimit në universitete dhe përmirësimin e kushteve të punës duke futur modele “moderne” dhe duke reduktuar orët e punës, burokracinë dhe detyrat jomjekësore. Ata gjithashtu insistojnë në dixhitalizim “të dobishëm”.

Një shumicë e vogël (53.6%) e mjekëve e kryejnë veprimtarinë e tyre kryesore në sektorin ambulator. Sektori spitalor zë 44.8% të profesionistëve aktivë, pjesa tjetër zë pozicione në fusha të tjera, si administrata apo sigurimet.

Mesatarisht, shkalla e aktivitetit është 7.9 gjysmë ditë në javë në zyrë (një gjysmë dite nga katër deri në gjashtë orë) krahasuar me 9.4 në sektorin spitalor. Numri i orëve mesatarisht ka rënë ndjeshëm në vitet e fundit, duke qenë se ishte 9 gjysmë ditë në 2013. Gratë kanë një normë pak më të ulët (6.9 në ambientet ambulatore dhe 8.9 në spitale) por janë më të përfaqësuara në sektorin spitalor (49.1% ) sesa në sektorin ambulator (44.7%)

Dendësia mjekësore në Zvicër është e krahasueshme me atë të vendeve fqinje. Për 1000 banorë, ka 4.6 mjekë (ose 4 FTE), krahasuar me 5.4 në Austri, 4.5 në Gjermani, 4.1 në Itali dhe 3.2 në Francë. Megjithatë, dendësia është nën pragun e rekomanduar në fushën e kujdesit lokal./RTS

Go to TOP