Marrja nën kontroll e Rafah është thelbësore për të mposhtur Hamasin

Burimi: WSJ

A keni vënë re ndonjëherë se si është konsideruar gjithmonë një imperativ humanitar për ta lënë Hamasin të mbijetojë? Trysnia diplomatike ndaj Izraelit për të qëndruar jashtë Rafahut, bastioni i fundit i Hamasit, është e hatashme. Hezbollahu ka përshkallëzuar sulmet e tij dhe paralajmërime vijnë çdo ditë nga Shtëpia e Bardhë, Evropa dhe Lindja e Mesme, shto këtu edhe kompleksin Kombe të Bashkuara-OJQ.

Argumenti se ka shumë civilë në Rafah, dhe që që Izraeli nuk mund të luftojë terroristët që ndodhen në mesin e tyre dhe nën ta, pasqyron thelbin e doktrinës ushtarake të Hamasit – dhe i përulet asaj. I njëjti argument u theksua për spitalet, qytetin e Gazës dhe Khan Younis. Siç tha kryeministri Benjamin Netanyahu, “Ata që thonë se në asnjë rrethanë nuk duhet të hyjmë në Rafah, në thelb thonë humbasni luftën, mbajeni Hamasin atje”.

Zoti Netanyahu dhe shefi i tij ushtarak kanë thënë tashmë se civilët do të evakuohen nga Rafah përpara se Izraeli të hyjë. Po përcaktohen zona të sigurta dhe një korridor jashtë. Ka shumë hapësirë boshe midis Rafahut dhe Khan Younis në veri të tij, dhe plani është të ngrihen qytete me tenda, ndoshta me ndihmën e Egjiptit. Kjo do ta vonojë Izraelin, veçanërisht nëse Kombetet e Bashkuara sërish e kundërshtojnë evakuimin, por është gjëja e duhur për t’u bërë.

Administrata Biden kërkon të hedh poshtë përcaktimin e zotit Netanyahu si politikë e krahut të djathtë, por Benny Gantz, rivali kryesor centrist i kryeministrit, është dakord me të. “Nuk ka dyshim për nevojën për të vepruar në çdo vend ku ka terror,” ka thënë z. Gantz. “Aksioni i gjerë në Rafah, siç thamë në të kaluarën, nuk është në diskutim.”

Ata pajtohen sepse qëllimet e luftës të pranuara nga izraelitët në të gjithë spektrin politik diktojnë marrjen e qytetit. Hamasi nuk mund të mposhtet dhe pengjet nuk mund të lirohen pa përfshirje në Rafah.

Hamasi nuk është përmbytur nëse ende qeveris territorin. Hamasi nuk është shkatërruar nëse katër batalionet e tij në Rafah mbeten të paprekura. Hamasi nuk mund të shkatërrohet ndërsa ka qasje në kufirin egjiptian dhe kontrollin e fluksit të ndihmave në Rafah.
Izraeli shpëtoi dy pengje në Rafah dhe beson se shumë të tjerë mbahen atje, duke përfshirë vajza të reja për të cilat kemi dëgjuar tashmë dëshmi për abuzim seksual. Si mund t’i braktistë Izraeli ato?

Kërkesat aktuale të Hamasit e bëjnë të pamundur një marrëveshje pengjesh. Zyrtarët izraelitë në mënyrë alternative i quajnë ato “stratosferike” dhe “në një planet tjetër”. Një pushtim i Rafahut është mjeti më i mirë i Izraelit për ta ndryshuar këtë. Por sa herë që administrata Biden përpiqet për ta kënaqur krahun e saj të majtë duke hedhur dyshime mbi një sulm të tillë, ajo i jep Hamasit një arsye tjetër për të mos ndryshuar qëndrim.

Pas 7 tetorit, Presidenti Biden u zotua për mbështetjen e tij për shkatërrimin e Hamasit. Por kohët e fundit administrata e tij ka shtuar kritikat e saj ndaj luftës. Zoti Biden e ka quajtur atë “të tepruar” dhe po del me nisma të vazhdueshme për të ushtruar trysni mbi Izraelin: një regjim sanksionesh kundër disa kolonëve izraelitë me potencial për t’u zgjeruar, një kërcënim i njohjes automatike të një shteti palestinez, rrjedhje mediatike rreth hetimeve për taktikat e luftës të Izraelit, si dhe kufizime të reja ndaj dërgesave të armëve.

A e ka menaxhuar në këtë mënyrë Uashingtoni Aktin “Lend-Lease” (të vitit 1941) për Britaninë në Luftën e Dytë Botërore? Na jepni mjetet dhe ne do ta përfundojmë punën, thotë zoti Netanyahu. Sapo Rafah të bjerë, luftimet e Izraelit mund të kalojnë në një fazë pastrimi me intensitet më të ulët, duke i dhënë fund luftës.

Rafah është bastioni i fundit i Hamasit si një forcë qeverisëse, prandaj prisni që ai të përdorë çdo levë politike për ta ndaluar Izraelin. Pyetja është pse administrata Biden po bashkëpunon.

Go to TOP