Beznačajna ekonomska korist pred srpskim poricanjem inicijativa “Otvoreni Balkan” kaže Abdidžiku

U vezi s inicijativom “Otvoreni Balkan”, koju su pokrenuli premijer Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, DSK kaže da je to politički projekt, te da ekonomske koristi ” postaju beznačajni pred srpskim političkim poricanjem . Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da takvu stvar trebaju razumjeti zvaničnici u Albaniji, te da bi Vlada Kosova trebala razgovarati s Vladom Albanije.

“Besmislena napetost naših odnosa – uglavnom zbog nepromišljenog izbornog miješanja početkom ove godine od strane našeg premijera – učinila je da su prvi put u istoriji od 30 godina naši putevi ispred Srbije podijeljeni. A to je samo po sebi katastrofa. “Kosovo i Albanija moraju imati mišljenje i stav”, kaže se u Abdixhikovom stavu kroz kominike.

On piše da bi Kosovo trebalo biti dio regionalne saradnje, kao ravnopravna strana i suverena država, koju priznaju sve države.

“Kosovo bi trebalo biti dio regionalne saradnje. Ali samo kao ravnopravna strana – suverena država; svima poznat, kognitivan od svih. “Do tada, svaka druga inicijativa šteti našim nacionalnim interesima i interesima Albanaca u regionu.”

Go to TOP