“Otvoreni Balkan” opasna inicijativa prema ministrici Grvala

Zamenica premijera i istovremeno ministrica vanjskih poslova i dijaspore, Donika Grvala rekla je da je regionalna inicijativa koja se sada zove “Otvoreni Balkan” opasna i kroz nju se stvara utisak da region ima još jednu alternativu na putu ka Evropskoj uniji na zajedničkoj konferenciji sa svojim kolegom u Skoplju, ministrica vanjskih poslova i dijaspore rekla je da nema potrebe za takvim regionalnim inicijativama sve dok su države već dio Berlinskog procesa, što prema njenim riječima otvara paralelne inicijative nije nešto ponovno. Dan nakon što su Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija potpisale sporazum o regionalnoj inicijativi, poznatoj kao mini-industrija Balkana, ali koja je jučer nazvana “Otvoreni Balkan”, kosovski ministar vanjskih poslova još jednom je pokazao stav vlade protiv ove inicijative.

“Kao Republika Kosovo, Novosadsku inicijativu u međuvremenu Mini-Schengen, od juče na otvorenom Balkanu, smatramo opasnom. Zašto je smatramo opasnim, jer se stvara dojam kao da se poruka prenosi kao da imamo alternativu našem zajedničkom putu kao regije prema EU, a prijenos ove poruke smatramo opasnijim od kašnjenja to se može dogoditi u međuvremenu tokom našeg procesa integracije”, rekla je Grvala.

Spomenula je Berlinski proces u kojem su uključene sve zemlje u regiji, za koji je rekla da otvaranje paralelnih inicijativa nije nešto novo.

“Imamo zajednički regionalni proces u kojem smo sve zemlje regiona, taj proces se zove Berlinski proces, tamo nekoliko godina pokušavamo progurati sporazume koji utječu na sve naše građane. U ovoj inicijativi, Republika Kosovo je ravnopravan partner sa ostalih pet balkanskih država, te smatramo da je otvaranje paralelnih inicijativa, koje u suštini nisu ništa novo, opasno za to kako se vidimo u regionu, ali čak i onako kako koje vidi EU. Moj je dojam da ova inicijativa, koja se prije zvala minishengen, a sada je otvorena, postavlja pitanje tko, postavlja i pitanje o geostrateškim definicijama koje naša regija ima, jer u našoj regiji nemaju sve zemlje istu geostratešku definiciju”, rekao je Gërvalla odgovarajući na pitanja novinara o Mini-Schengen u. Kosovo, Crna Gora ili Bosna i Hercegovina nisu se pridružile ovoj inicijativi.

Go to TOP