Avioni hipersonik i pasagjerëve “Halcyon” me shpejtësi 4000 mph do të fluturojë nga Londra në NYC në vetëm 90 minuta

Një avion FUTURISTIC i aftë për të udhëtuar me shpejtësi hipersonike është duke u bërë – dhe ai mund të fluturojë nga Londra në Nju Jork në vetëm 90 minuta.

Fluturimet testuese dhe operacionet thuhet se do të nisin në fund të kësaj dekade për “Halcyon” i cili mund të shkojë pesë herë mbi shpejtësinë e zërit.

Halcyon së shpejti mund të bëhet avioni me pasagjerët më të shpejtë në botë që udhëton me shpejtësi hipersonike

Duke udhëtuar me 4,000 mph (5 Mach), avioni hipersonik do të bëhet avioni komercial më i shpejtë për të fluturuar pasagjerët në mbarë botën.

Për krahasim, shpejtësia maksimale e Concorde – një nga dy avionët e vetëm supersonikë që ka fluturuar pasagjerë deri më sot – ishte 1,350 mph (2.04 Mach).

Me më shumë se 125 rrugë të planifikuara, avioni hipersonik do të ketë një rreze të pabesueshme prej 4000 miljesh, e cila është e mjaftueshme për të përfunduar rrugët transatlantike si Nju Jorku në Paris me një lëvizje.

Sidoqoftë, rrugët transpaqësore si Los Angeles në Tokio do të kërkonin një ndalesë të vogël.

Interesante, avioni nuk do të jetë në gjendje të përdorë rrugët ndërkontinentale dhe të brendshme që janë mbi tokë, pasi udhëtimi mbi pesë herë më i madh se shpejtësia e zërit do të krijojë bume masive të zërit.

Halcyon është duke u zhvilluar nga Hermeus, një startup me bazë në Atlanta të teknologjisë ajrore dhe të mbrojtjes që synon aeroplanët hipersonikë në qiell në një përpjekje për të revolucionarizuar udhëtimin.

Kompania ka qenë shumë e përqendruar në zhvillimin e një motori reaktiv të një lloji për të ndihmuar aeroplanin e tyre ambicioz të ngrihet.

Në vitin 2020, kompania filloi testimin e një modeli të ri motori: një bashkim i dy teknologjive tradicionale të përdorura në industrinë e aviacionit dhe të mbrojtjes.

Dizajni ishte një hibrid i një turbojeti që përdorin shumica e avionëve dhe një ramjet, i cili është një lloj motori që punon vetëm me shpejtësi supersonike dhe më lart.

Për të fluturuar me shpejtësi nën 2,300 mph (3 Mach), ajri kompresohet dhe përzihet me karburantin përpara se të ndizet brenda turbojetëve.

Ajri i nxehtë më pas shpërthehet nga pjesa e pasme e motorëve, duke e shtyrë avionin përpara.

Megjithatë, për të arritur shpejtësi mbi 5 Mach (4,000 mph) dhe më lart, përdoret ramjet – një lloj motori që fjalë për fjalë del në ajër – sepse nuk kërkohet ngjeshja e ajrit për të gjeneruar shpejtësi të tilla.

Hermeus planifikon të përdorë pjesën turbojet të motorit kur avioni është me shpejtësi nënsonike, veçanërisht gjatë ngritjes dhe uljes.

Motori, sipas pretendimeve të kompanisë, do të kalojë automatikisht në modalitetin ramjet kur fluturimi të arrijë shpejtësi supersonike gjatë përshpejtimit dhe lundrimit.

AJ Piplica, CEO i Hermeus, tha: “Pjesa turbojet dhe pjesa ramjet në vetvete janë teknologji të pjekura që ne kemi përdorur për 50 vjet.

“Mashtrimi është t’i bashkojmë ato, kështu që ne projektuam arkitekturën tonë rreth një motori turbojet jashtë raftit dhe më pas ndërtuam prej andej.”

Motori fillimisht do të vendoset nën kapuçin e Quarterhorse – avioni i dytë plotësisht i integruar i kompanisë që do të fluturojë afër fundit të 2024.

Ai është zhvilluar bashkërisht nga kompania dhe Forcat Ajrore të SHBA-së përmes një partneriteti prej 60 milionë dollarësh.

Objektivi kryesor i avionit prototip është të “demonstrojë ngritje dhe ulje me shpejtësi të lartë”, i cili do të jetë unik për aeroplanin unik për të ardhmen hipersonik Halcyon.

Kompania më pas do të ndërtojë Darkhorse – një përmirësim në Quaterhouse që do të jetë në gjendje të transportojë edhe ngarkesa.

Skyler Shuford, COO i kompanisë tha për CNBC : “Quarterhorse është një sprinter, efektivisht korniza më e vogël e mundshme e avionit për të testuar motorin tonë në fluturim, në të gjitha mënyrat e funksionimit dhe numrat Mach.

“Darkhorse do të jetë i aftë për fluturim të qëndrueshëm hipersonik dhe do të jetë në gjendje të transportojë ngarkesa ose ngarkesa.”

Prototipet më pas do të hapin rrugën për aeroplanin hipersonik me 20 vende të kompanisë Halcyon. /Kosova.info/

Go to TOP