Anketa që rrëzon çdo propagandë të Vuçiqit

Është e vështirë të prishësh diçka aq të mirë sa këto protesta, por ne e kemi dëshmuar shumë herë se mund të prishim diçka të mirë, tha sot sociologu Sreçko Mihailoviq gjatë prezantimit të anketës së opinionit publik të Demostatit.

Protestat janë në Beograd, dhe Beogradi është diçka ndryshe nga Serbia, dhe kreu i shtetit, Aleksandar Vuçiq, “e bëri”, prandaj shpalli bisedimet në 16 qytete, tha Mihailoviq.

Ai vlerësoi se pengesa më e madhe e protestës është distancimi nga politika, politikanët dhe partitë, sepse populli nuk mund të shkojë vetë në zgjedhje, pa elitat politike.

Mihailoviq tha se rezultatet e hulumtimit tregojnë se 47 për qind e të anketuarve jetojnë njësoj si 10 vjet më parë, pothuajse një çerek më mirë dhe 29 për qind më keq.

Hulumtimi është kryer “ballë për ballë”, me 1600 të anketuar, nga 24 prilli deri më 4 maj.

Mihailoviq deklaroi se më shumë se 40 për qind e qytetarëve janë përgjigjur se jetojnë “kryesisht mirë”, pak më pak se një e katërta “kryesisht keq”, dhe 35 për qind “as mirë as keq”.

Rezultatet tregojnë se 41 për qind përgjigjen se u mungon shumë për një jetë të denjë, 29 për qind thonë se u mungon pak, 26 për qind kanë mjaftueshëm për një jetë të denjë, ndërsa katër për qind kanë thënë se kanë më shumë, tha Mihailoviq.

Sa i përket aktiviteteve të Vuçiqit dhe qeverisë, Mihailoviq deklaroi se 48 për qind e të anketuarve i kanë cilësuar si rezultate të këqija në standardin e qytetarëve, 46 për qind në luftën kundër krimit dhe korrupsionit, 32 për qind në Bashkimin Evropian, 35 për qind në ekonomi dhe çdo e treta në politikë në Kosovë.

Si veçanërisht të keqe, qytetarët e vlerësojnë situatën në shëndetësi, ekonomi dhe arsim.

Mihailoviq tha se 22 për qind e të anketuarve besojnë se Rusia është bastioni i politikës së jashtme të Serbisë, ndërsa 20 për qind mendojnë se është roli i Bashkimit Evropian.

Nëse pyetja është qëndrimi ndaj Lindjes dhe Perëndimit, 30 për qind e të anketuarve janë për Rusinë dhe Kinën, dhe 35 për qind janë për BE-në, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe vendet skandinave, tha Mihailoviq.

Mihailoviq deklaroi se 23 për qind e të anketuarve janë për vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë, 35 për qind janë kundër, ndërsa 42 për qind përgjigjen “nuk e di”.

Nëse nesër do të mbahej referendum për anëtarësimin në BE, përqindja pro dhe kundër është e njëjtë – 33 për qind.

11 për qind e të anketuarve do të luftonin për Kosovën, ndërsa 65 për qind kundërshtojnë çdo konflikt me shqiptarët dhe bashkësinë ndërkombëtare, tha Mihailoviq.

Drejtori i programit Demostat, Zoran Panoviq tha se qytetarët informohen nga tre blloqe – 30 për qind nga televizioni me frekuencë kombëtare dhe Radiotelevizioni i Serbisë, 18 për qind nga TV N1 dhe TV Nova S, ose 23 për qind nga rrjetet dhe portalet e internetit.

Go to TOP