(VIDEO)Crna Gora: Ako to ne učini Uprava policije, saopštiću ko je naredio da me gaze po glavi tokom racije

“Njihova imena ću obznaniti crnogorskoj javnosti jer se osjećam ugroženo i osjećam dužnost da, ako se ponovi nešto slično, ili gore, svim građanima predstavim ko su akteri događaja. Cetinjanin Ivan Roganović poručio je da će, ukoliko iz Uprave policije to ne učine, on saopštiti imena policajaca koji su sakriveni ispod fantomki ušli u njegov lokal i koordinisali maskiranim specijalcem koji ga je zlostavljao, gazeći ga po glavi i šutirajući ga.

”Svjestan sam da, s obzirom na trenutnu situaciju, upoznavanje javnosti sa detaljima ovog nemilog događaja može mene i moju porodicu dovesti u još nepovoljniji položaj od onog u koji sam stavljen neopravdanim nasilnčkim ponašanjem prema meni”, saopštio je Roganović.

Dodao je da će to ipak učiniti, jer osjeća odgovornost i potrebu da obznani “kompletnu sliku tog događaja” – zbog sebe i onih koji bi mogli doći u sličan položaj.

U pismu dostavljenom “Vijestima” napisao je imena starješina policijskog tima koji je 28. jula nešto prije 22 sata došao u njegov lokal, ističući da ih smatra odgovornim za zlostavljanje koje je doživio od njihovog službenika.

Te noći specijalni tim Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) napravio je raciju u cetinjskom lokalu “La Martina”. Kamere postavljene u tom lokalu zabilježile su da je Roganović imao “poseban” tretman tokom racije – jedan od maskiranih policajaca prisilno ga spušta na zemlju, a potom gazi nogom po glavi u udara. Dalje maltretiranje sprečava drugi policajac, koji je odgurnuo kolegu. Cetinjanin je iste noći podnio krivičnu prijavu protiv tog policijskog službenika, a njegovi nadređeni sjutradan su saopštili da su pokrenuli interne procedure, obavijestili Unutrašnju kontrolu… Najavili su i da će, ukoliko se utvrdi da je došlo do prekoračenja ovlašćenja, protiv službenika koji su učestvovali u predmetnoj aktivnosti, biti inicirano pokretanje odgovarajućih postupaka sa ciljem utvrđivanja njihove odgovornosti.

On tvrdi da ne zna i da ne može ni da pretpostavi koji je povod da policajci prema njemu demonstriraju silu, budući da je porodičan čovjek, otac dvoje maloljetne djece, koji je od 2008. godine zaposlen kao obezbjeđenje u jednoj firmi i da na taj način zarađuje za život:

”Nedavno sam otvorio kafić u kom se sve dešavalo, kako bih svojoj porodici obezbijedio bolji standard života i nikada, apsolutno nikakvog problema sa zakonom nisam imao, niti sam se ikada bavio bilo kakvim kriminogenim radnjama. Imajući sve to u vidu, šokiran sam ovakvim ponašanjem prema meni, za šta očigledno nema nikakvog razloga i izuzetno zabrinut za sebe i moju porodicu”, kazao je on.

Navodeći imena dvojice starješina specijalnog tima, istakao je da su oni direktni akteri događaja u lokalu “La Martina”.

”Njihova imena ću obznaniti crnogorskoj javnosti jer se osjećam ugroženo i osjećam dužnost da, ako se ponovi nešto slično, ili gore, svim građanima predstavim ko su akteri događaja”, rekao je on.

Roganović tvrdi da je jedan od te dvojice starješina, nakon što je došao u policiju da podnese prijavu, stao ispred njega bez fantomke, ali nije želio da mu kaže svoje ime.

Navodno, rekao mu je da mu je dovoljno što mu vidi lice, da je on šef tog tima i pokušao da ga nagovori da odustane od prijave.

Nakon incidenta na Cetinju, Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da prilikom intervencije na Cetinju došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile policijskog službenika.

Reagovala je i nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) i uz oštre osude tražila hitnu identifikaciju policajca koji je zlostavljao Roganovića.

Oni su tražili i da menadžment UP javnost u najkraćem roku obavijesti o rezultatima rada Unutrašnje kontrole u ovom slučaju, o identifikaciji službenika koji je zlostavljao građanina, kao i razlozima zbog kojih službenici Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije nijesu bili obilježeni vidljivim identifikacionim oznakama na uniformi.

”Podsjećamo da je počev od torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. godine u više slučajeva policijska tortura ostala nekažnjena zahvaljujući nepostojanju vidljivih identifikacionih oznaka. Država koja oklijeva da uvede takve oznake sprovodi politiku nekažnjivosti, kako je to u više slučajeva konstatovao Evropski sud za ljudska prava. Zahtijevamo od novih vlasti da odlučnom akcijom obezbijede da se ovakve situacije više ne ponavljaju”, saopštili su iz te NVO.

Go to TOP