Bota

Tanku amerikan M1 Abrams është më i mirë në botë – shikoni disa nga karakteristikat e tij

Ekspertët e tankeve thonë se tanku M1 Abrams është më i miri në botë dhe ka arsye të qarta për pretendime të tilla.

Tanku që fut frikën në kockat e armikut në fushat e betejës është sigurisht tanku amerikan M1 Abrams. Ajo është e pajisur me topa kryesore që mund të gjuajnë predha deri në kalibrin 120 mm, forca të blinduara jashtëzakonisht të forta me shtresa shtesë çeliku dhe uraniumi të varfëruar dhe gjurmë të mundësuar nga motorët e turbinave me gaz. Është një makinë vërtet e përsosur shkatërrimi, e cila është çuditërisht e lëvizshme pavarësisht peshës së saj të konsiderueshme.

M1 Abrams fillimisht u shfaq në vitin 1980 dhe u emërua pas gjeneralit amerikan Creighton Abrams, një komandant i shquar i operacioneve ushtarake gjatë Luftës së Vietnamit.

Ky model i parë shërbeu si frymëzim për versionet M1A1 dhe M1A2, të cilat janë akoma më të rënda dhe më të ngadalta se “origjinali”, por të pajisura me teknologji më të përparuar.

Rezervuari peshon 57 tonë, është i gjatë 7.93 metra, me një top 9.77, i gjerë 3.66 metra dhe i lartë 2.44 metra. I projektuar për katër anëtarë të ekuipazhit, ai fuqizohet nga një motor Honeywel AGT1500C që zhvillon 1500 kuaj/fuqi. Rezervuari i tij mund të mbajë 1909 litra karburant, ndërsa shpejtësia maksimale është 72 km/h.

Shfaq më shumë
//mauchopt.net/4/3473483