Sutra se održava sastanak za Mini-Schengen, ministar Denaj iznosi detalje

Premijer Albanije Edi Rama sutra će se u Skoplju sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom u okviru inicijative za saradnju, poznate kao Mini-Schengen.

Ministarka finansija i ekonomije u Albaniji Anila Denaj kaže da se dugo razgovaralo o tome kako poboljšati slobodno kretanje građana i robe.

Ona dodaje da ova inicijativa nudi mogućnost stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta.

“Mi smo tržište sa 18 miliona stanovnika, potencijalno mnogo atraktivnije tržište od zemlje sa 2,8 miliona ili 3 miliona ili 5 miliona. Imamo skoro tri godine u okviru CEFTA -e, koja je forum uz pomoć EU -a da operativno organizira naša kretanja, kroz naše uprave, modele rizika, priznavanje certifikata o stručnom obrazovanju. “

“Razgovaramo o tome da napravimo neki obavljeni posao i još uvijek imamo posla. Za istu funkciju, proširiti saradnju, proširiti tržište i, pre svega, povećati mogućnost dobrobiti naših građana ma gde se nalazili u Tirani, Skoplju ili drugim mestima”, izjavljuje ona.

Prema podacima Ekonomskog foruma, učesnici ovog sastanka su oko 300 kompanija, od kojih 175 iz Srbije, 79 iz Sjeverne Makedonije, 28 iz Albanije.

Go to TOP