SRB-BIH-HR

Sutra se održava sastanak za Mini-Schengen, ministar Denaj iznosi detalje

Premijer Albanije Edi Rama sutra će se u Skoplju sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom u okviru inicijative za saradnju, poznate kao Mini-Schengen.

Ministarka finansija i ekonomije u Albaniji Anila Denaj kaže da se dugo razgovaralo o tome kako poboljšati slobodno kretanje građana i robe.

Ona dodaje da ova inicijativa nudi mogućnost stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta.

“Mi smo tržište sa 18 miliona stanovnika, potencijalno mnogo atraktivnije tržište od zemlje sa 2,8 miliona ili 3 miliona ili 5 miliona. Imamo skoro tri godine u okviru CEFTA -e, koja je forum uz pomoć EU -a da operativno organizira naša kretanja, kroz naše uprave, modele rizika, priznavanje certifikata o stručnom obrazovanju. “

“Razgovaramo o tome da napravimo neki obavljeni posao i još uvijek imamo posla. Za istu funkciju, proširiti saradnju, proširiti tržište i, pre svega, povećati mogućnost dobrobiti naših građana ma gde se nalazili u Tirani, Skoplju ili drugim mestima”, izjavljuje ona.

Prema podacima Ekonomskog foruma, učesnici ovog sastanka su oko 300 kompanija, od kojih 175 iz Srbije, 79 iz Sjeverne Makedonije, 28 iz Albanije.