Srbija pokušava prisvojiti Crnu Goru i učiniti je dijelom svog identiteta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za slovačku televiziju TA3 govorio je o trenutnim odnosima država na Balkanu, gdje se naročito osvrnuo na trenutnu politiku Srbije prema Crnoj Gori i drugim državama regije.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije Đukanović je kazao da je njegova vizija da bi one trebale imati odnos poput Češke i Slovačke i dodao je da se Crna Gora trudi da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti.

Nažalost, kako je kazao Đukanović, Beograd je trenutno glavna prepreka u ostvarenju ovakvih odnosa između dviju država.

“Srbija pokušava dokazati da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva i kultura. Permanentan je viševjekovni napor iz Srbije, koji artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je dijelom srpskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti”, kazao je Đukanović u intervjuu za slovačku TA3.

On je dodao da je lakše nositi se s velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako je kazao, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova. Problem je, kaže Đukanović, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije. Takvo je stanje, ističe, danas.

“Srbija danas kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Oni to neće priznati, ali onim što rade, oni dovode u pitanje crnogorsku nezavisnost. Zato je veoma važno da se završe iluzije da je moguće mijenjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, vjerujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke”, kazao je predsjednik Crne Gore, prenosi CdM.

Rusija popunjava prazan prostor, potrebna ofanziva EU

On je dodao i da je Rusija veoma prisutna na Zapadnom Balkanu te da popunjava prazan prostor koji za sobom ostavlja Evropska unija.

“Moja poruka je da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, otvori jasnu perspektivu članstva zemljama da ekspertizama pomogne da savladamo izazove. Ona ne smije stvarati konfuziju izjavama da li će i kada Zapadni Balkan biti dio EU. Evropska unija ima jak interes da Zapadni Balkan živi evropskim životom. Prisustvo Rusije na Balkanu ozbiljan je geopolitoički izazov prije svega za Evropu”, rekao je Đukanović.

O promjeni vlasti u Crnoj Gori Đukanović je kazao da se u našoj zemlji događa demokratsko sazrijevanje društva i ocijenio da nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali.

“Dugotrajuća vlast dugo kvari ljude. Slabosti su se iz mandata u mandat sve više vidjele. Nova vlast ne daje kvalitet koji su građani očekivali. I to je očekivano, jer ako neko nije 30 godina učestvovao u vlasti, nije se lako snaći. Za svako društvo je dobro kada može da sagleda i drugu političku opciju kako bi mogao da sudi. Ovo što se događa je prilog demokratskom sazrijevanju društva”, zaključio je Đukanović.

Go to TOP