Shkencëtarët kanë zbuluar një lloj të ri barnash që mund të parandalojnë depresionin

Nëse ju ose një i dashur vuani nga depresioni, ankthi ose çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD), atëherë e dini se sëmundja mendore nuk shërohet me fraza motivuese, ose nga sugjerimi i një shoku me qëllim të mirë për të “të qenë mirënjohës për atë që kanë”.

Ilaçet kundër depresionit me recetë shpëtojnë jetë dhe nuk është turp të merrni ilaçe për të lehtësuar simptomat tuaja. Por një klasë e re barnash tani në zhvillim mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të depresionit në radhë të parë. Tingëllon shumë mirë për të qenë e vërtetë? Lexo tutje.

Shumica e shkencëtarëve do t’ju thonë se nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar sëmundjet mendore, por Rebecca Brachman, neuroshkencëtare dhe anëtare e TED, po punon për ta ndryshuar këtë. Në vitin 2019, Brachman mbajti një fjalim TED duke prezantuar një lloj të ri ilaçesh që ajo dhe një koleg zbuluan, të cilat ata i quajtën “aleksigjentë“. Ata besojnë se ky lloj i ri mjekimi mund t’i vaksinojë njerëzit kundër efekteve negative të traumës dhe të zvogëlojë prevalencën e depresionit në shoqëri.

Zbulimi i ilaçeve

Brachman – një anëtare e Institutit Jacobs Runway në Cornell Tech i mbështetur nga Schmidt Futures – dhe kolegu i saj zbuluan efektet unike të ilaçit në vitin 2014. Ata i dhanë një grupi minjsh një antidepresant me veprim të shpejtë, më pas kontrolluan nëse ilaçi kishte ndonjë efekt afatgjatë efektet. Duke parë që nuk kishte asnjë, ata kaluan në një eksperiment të ri dhe përdorën disa nga të njëjtët minj.

Gjatë testit, Brachman dhe kolegu i saj prezantuan minjtë një stresor që normalisht shkakton depresion. Pikërisht atëherë ndodhi diçka e mahnitshme: minjtë që kishin qenë në eksperimentin e mëparshëm (dhe morën antidepresantin me veprim të shpejtë) nuk zhvilluan fare depresion.

“Në fillim mendova se stresori thjesht nuk funksionoi, por kur gërmova të dhënat, funksionoi siç pritej – me përjashtim të një grupi”, tha Brachman për TED Ideas. “Ishte sikur ata minj ishin të mbrojtur nga stresi që kishin përjetuar”.

Brachman e kuptoi se gjetja ishte revolucionare, pasi ky ilaç mund të parandalonte përfundimisht depresionin e shkaktuar nga stresi. Ajo e quajti ilaçin një “aleksigjent”, të frymëzuar nga termi grek “alexo”, që do të thotë “të mbrosh”.  

Go to TOP