Rajoni

Sekretarit të Shtetit të Ministrisë së Brendshme të Malit të Zi i është ndaluar hyrja në Rusi, si kundërpërgjigje ndaj dhënies së azilit për një manjat të arratisur rus

Ministria e Punëve të Jashtme (MPJ) e Rusisë ia ka ndaluar hyrjen në atë vend të Sekretarit të Shtetit të Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB) të Malit të Zi, Zoran Miljaniq, si kundërpërgjigje ndaj dhënies së azilit politik shtetasit rus T.M. Ismailova.

“Kjo masë është një përgjigje ndaj hapit armiqësor të autoriteteve malazeze në tetor të vitit 2021 – dhënien e azilit politik shtetasit të Federatës Ruse TM Ismailov, i vendosur në një urdhër arresti ndërkombëtar përmes Interpolit për kryerjen e krimeve veçanërisht të rënda në Federatën Ruse”, citohet të jetë thënë në një deklaratë të publikuar më 2 shkurt në faqen e internetit të Ministrisë së Jashtme ruse.

Siç vënë në pah mediat, biznesmenit azerbajxhanas Telman Ismailov iu dha azil politik në Mal të Zi në tetor të vitit 2021, konfirmoi përfaqësuesi i tij ligjor, avokati Milos Vuksanoviq, për Radion Evropa e Lirë (RFE) më 22 tetor.

Ismailov u arrestua me fletarrest rus më 1 tetor në Podgoricë dhe ndodhej në paraburgim ekstradimi që nga 4 tetori, gjë që u urdhërua nga Gjykata e Lartë e Podgoricës pas arrestimit të tij “për shkak të rrezikut të arratisjes”.

Në shpjegimin e vendimit për paraburgim, shkruhej se për Ismailovin është lëshuar fletarrest ndërkombëtar për veprën penale të vrasjes, për të cilën në Federatën Ruse është paraparë dënim me burgim të përjetshëm.

Avokati i tij konfirmoi se Ismailov u lirua nga paraburgimi.

“Z. Ismailov iu dha azil politik në Mal të Zi nga organi kompetent në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Malit të Zi dhe ai u lirua nga paraburgimi për ekstradim”, tha Vuksanoviq për Radion Evropa e Lirë më 22 tetor.

Më 15 tetor, RFE i është konfirmuar nga Ministria e Drejtësisë se Mali i Zi kishte marrë një kërkesë zyrtare nga Prokuroria e Përgjithshme e Rusisë për ekstradimin e Ismailovit.

Më herët, më 4 tetor, avokati Vuksanoviq i ka thënë Radios Evropa e Lirë se Ismailov nuk kishte asnjë lidhje me vrasjen e dy biznesmenëve në Moskë, sipas raporteve të mediave, dhe se një urdhër arresti rus ishte lëshuar për të si “produkt i persekutimit politik dhe ekonomik nga Federata Ruse”, prandaj Ismailov më parë kishte kërkuar azil në Mal të Zi.

Ndërkohë mediat në Mal të Zi thonë se Mali i Zi, “nuk do të vendosë masa reciproke”.

“Mali i Zi është i vendosur të mbajë dialogun politik me Rusinë dhe të bashkëpunojë në të gjitha fushat me interes të ndërsjellë mbi bazën e barazisë dhe respektit të ndërsjellë, duke përfshirë edhe këtë çështje”, citohet të ketë thënë Ministria e Brendshme dhe Ministria e Punëve të Jashtme. 

Shfaq më shumë
Back to top button
escort mersin - izmir escort