Pse luftohet !?

Shkruan: Hafir HOXHA

Njeriu është njëra prej gjallesave që lakmon më së shumti , njeriu nuk lakmon vetëm për tu ushqyer sikur gjallesat të tjera , nuk lakmon vetëm për nevoja të organizmit , por njeriu lakmon për me shum se sa i nevoitet, me shum se sa ka nevoj , lakmon edhe për ate që nuk është e ti , lakmon për të huajën .


Ushtarët e parë tek njeriu paraqiten kur u civilization njeriu , ata ushtarë ishin në funksion të bëjn gjah në formë kolektive për të siguruar ushqim për familjet e tyre , me vonë kur e zbuluan farën e bimëve filluan të kultivojn tokën dhe ata e ruanin ushqimin , i ruanin familjet e tyre, vendin ku jetonin.


Qe nga ajo kohë rregullisht njeriu investon ne ushtri , në kuadra , njerez në paisje , teknik, teknologji dhe armatim.
Nuk do të ishin ushtrit aq të forta sikur sot po të ishin njerëzit korekt dhe të ken strategji vetëm të mbrojtjes .
Njeriu nuk është korekt, eshte i pa drejt dhe dinak , mundohet ti marr gjahun, dritherat, tokën, shtepit , pyjet dikujt tjetrit me te dobët prandaj kan zhvilluar ushtrin sulmuese, qe te përfitojn në menyr te pa drejte dhe në lehtë .

Sot pse luftohet !?
E njejta arsye sikur në fillim të civilizimit , pra luftohet për pasuri, për ara, ujra, tokë hapsirë si lënd e parë e pasurisë !
Luftohet sepse njeriu nuk ka besim në njeri , rregullisht i fuqishmi do ta rrezikon me të dobëtin .

Kur ska sinqeritet dhe ska besim mes njerzëve lindin priblemet nese nje popull punon me shumë ose gjindet në nje pjes të planetit të tokës që ka pasuri të ndryshme atëhere i fuqishmi mundohet me pas atë hapsir të tokes në mbikqyrje dhe ta shfrytezon ate pasuri.

Sot NATO me ushtrin e vet e kontrollon nje siperfaqe te madhe te planetit, te tokes , pasurin e tyre te njerzëve në ato vende , krijon pasuri dhe rregullisht mundohet me u zgjerue dhe me u perforcue edhe në shum me ushtri dhe ekonomi .

Te njejtën politik e bën Kina dhe Rusia .
Rusisë ju ka afruar teper afer USA , deshiron të merr në NATO edhe Ukrainen , nga aty mundet me rrezikue , me bombardue Moskvem kur të deshiron ! Moskva ndihet e rrezikuar prandaj kërkon distancë , kërkon qe mos ti afrohet USA te hunda prandaj nuk lejon Ukrainen te hyn në NATO dhe nese duhet do ta okupon ate .

Pra po të kishte njeriu besim në njeri nuk do të krijonte ushtri me sulmuar jasht vendit ku gjindet , menjeher kuptohet se nuk do te kishte arsye me u mbrojte pasi askush nuk do të sulmon dhe pasuria do te krijohej sipas punes dhe aftesisë së njerzëve dhe nga fati ku kush jeton , sa i pasur eshte ai vend .

Kur ska besim njeriu në njeri , duhet me mbrojt pronën dhe vendin nga te tjeret , aty më nuk ka logjik as inteligjent dhe arsye në komunikim me i zgjedhë problèmes eventuale mes tyre dhe detyrohen te luftojnë dhe i foryi fiton por nuk Dmth se rregullisht e ka mirë !!!
Për ta kuptuar arsyen e luftrave nevoitet me dit çfar pasurie gjindet në vende ku luftohet !!! dihet çka kishte në Kuvaijt, Irak, Libi, Avganistan, Kosovë dhe dihet çka ka në Rusi dhe Ukrainë .
Dihen fort mirë çka kishte edhe në Afrikë tek minjerat e diamanteve …
Pra njeriu ka perparuar eshte zhvilluar shumë por lakmia për të pas shumë ka mbet e njejta që kur është formuar familja tek njeriu si strukturë e civilizimit !

Kjo veti ka mbet ves instikti tek njeriu si gjallesë , ne mes veti jemi sikur hienat me kafshet tjera qe luftojn për ti marrë ushqimin !
Pra rregullishtë në luftëra më i drejtë , më i moralshëm më i obliguar , më i arsyeshëm është të lufton ushtari vendor në atë vend ku luftohet pasi mbrohet se sa ushtari sulmues qe vjen nga nje vend tjeter , e kur të ndihmon dikush gjat luftes me u mbrojte duhesh me dit arsyen , ate ndihmon se je armik i armikut te ti , a të ndihmon se e din që I obliguar me pranue ate ndihme , ke pasuri dhe din kur ta nxjerrë ate angazhim ate duhet me dit i ligshti, a kurrë mos të shkon mendja që të ndihmon dikush falë !!!

Go to TOP