PDK tvrdi da je revizijom budžeta: Vlada izdvojila 50 miliona eura za svoje zvaničnike, a 73 miliona manje za građane

Poslanici Demokratske partije Kosova rekli su da će rebalansom budžeta za 2021. Pokret Vetëvendosje osvojiti najviše.

Blerta Deliu, poslanica Demokratske partije Kosova, na konferenciji za novinare nazvavši da vladajuća stranka LVV nije sarađivala sa opozicionim strankama na ovom nacrtu zakona, prenosi Kosova.info.

“Izrazili smo zabrinutost u vezi sa revizijom budžeta, koja, naravno, ne rješava interese i zabrinutosti građana Kosova, štaviše, ne odnosi se na one tačke koje su navedene u upravljačkom programu Vlade Kurti. Tokom pregleda budžeta” Vlada nije ponudila saradnju za rješavanje zabrinutosti i amandmana koje imaju poslanici”, izjavila je ona.

Dalje, Deliu je rekao da je LVV povećala budžet za sebe, a smanjila ga za građane.

„Primjećuje se da u općinama u kojima LVV ne vlada postoji diskriminacija, te bi ovaj pregled budžeta trebao biti namijenjen izbornoj kampanji. Javni dug raste i to je rizik, vidjeli smo tendenciju zloupotrebe javnog novca. Ovo je prevara, 50 miliona eura za sebe i 73 miliona manje za građane ”, naglasila je Deliu.

U međuvremenu, poslanik Fadil Nura rekao je da će stalno revidirati budžet kako ne bi došao u ruke zamjenika ministra infrastrukture Hysena Durmishija.

“Podržani su mnogi projekti sa političkim tendencijama, dok ćemo one koji su prošli politički nivo, mi kao PDK pratiti ovaj budžet i nećemo dozvoliti da dospije u ruke zamjenika ministra Durmishija.”

Poslanici najavljuju da PDK neće učestvovati na sjednici na kojoj se očekuje glasanje o međunarodnim sporazumima.

Inače, poslanici Skupštine Kosova sa 69 glasova za, nijedan protiv i uzdržanih nisu odobrili u drugom čitanju Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet za 2021. godinu.

Uz rebalans budžeta, rashodi će iznositi ukupno 2 milijarde 516 miliona eura, dok će prihodi iznositi 2 milijarde 43 miliona eura.

Planirano je i sklapanje međunarodnog sporazuma u obliku zajma za pokrivanje posljedica uzrokovanih COVID-19, ali su se tome usprotivili opozicioni poslanici.

Go to TOP