Operacioni Pandora: Qendrat e thirrjeve mashtruan edhe në Zvicër

Falë hetimeve të Europolit, dymbëdhjetë qendra të thirrjeve kriminale u shkatërruan. Mashtruesit ishin aktivë edhe në Zvicër.

Si pjesë e të ashtuquajturit Operacioni Pandora, forcat policore nga pesë vende çmontuan dymbëdhjetë qendra të thirrjeve kriminale. Siç mësoi “Tages-Anzeiger” me kërkesë të Zyrës së Policisë Kriminale Shtetërore (LKA) në Baden-Württemberg, asnjë polici zvicerane nuk u përfshi në bastisje, por rreth 400 shkelje iu përcollën policisë përgjegjëse kantonale.

Prandaj është e qartë se qendrat e thirrjeve që ishin në shënjestër të Interpolit ishin edhe mashtruese në Zvicër. Zyra Federale e Policisë (Fedpol) theksoi për “Tages-Anzeiger” se krimet e mundshme në Zvicër u parandaluan falë aktiviteteve intensive hetimore jashtë vendit.

Sipas një zëdhënësi të LKA, “krime që përfshijnë mashtrimin e investimeve në internet, mashtrimet e rikuperimit dhe mashtrimet me karta krediti me parapagim” u regjistruan në Zvicër.

Në mashtrimet e investimeve, viktimat joshen me asete financiare inekzistente. Mashtrimi zakonisht ndodh nëpërmjet faqeve të internetit mashtruese ose thirrjeve të padëshiruara reklamuese. Në të ashtuquajturin mashtrim të rimëkëmbjes, autorët shkojnë një hap më tej: ata kontaktojnë sërish të prekurit dhe premtojnë se do t’i marrin paratë e humbura. Në mashtrimin me karta, kriminelët paraqiten si punonjës të bankës dhe bindin viktimat të zbulojnë kodet e tyre PIN për arsye të supozuara sigurie.

Hetimi u rrokullis falë një punonjësi të vëmendshëm të bankës, të cilit një klient i kërkoi të tërhiqte mbi 100,000 euro para në dorë. Punonjësi u bë i dyshimtë dhe mësoi se klienti kishte qenë viktimë e një mashtrimi nga policët e rremë. Për këtë është njoftuar policia dhe në vend të shumës së madhe, oficerët e kanë pritur mashtruesin.

Hetimet e mëpasshme të policisë zbuluan një rrjet të gjerë qendrash thirrjesh në disa vende, secila e specializuar në mashtrime specifike. Në orët e para të mëngjesit të datës 18 prill 2024 oficerët kanë goditur: Gjatë operacioneve në vende të ndryshme të Europës, janë kontrolluar 12 qendra telefonike, janë arrestuar të dyshuar të ndryshëm dhe është sekuestruar një sasi e madhe parash.

Go to TOP