Milorad Dodik ponovo uvrijedio Rome!

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ najoštrije osuđuje, kako su naveli, “rasistički govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, korištenog na pres-konferenciji 1. augusta 2021. godine, koja je direktno prenošena na kanalu Radio- televizije Republike Srpske”.

Kako navode iz te asocijacije Dodik je između ostalog na pres-konferenciji rekao kako ne prihvata imenovanje novog nisokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, te tvrdio da je sve ono što se dešava upereno protiv srpskog naroda.

Podsjećaju da je rekao i da će „političko Sarajevo” podržati svakog visokog predstavnika koji radi protiv RS-a, na način da je ponovo uvrijedio čitavu romsku zajednicu: „Da je njihov osjećaj takav da će taj navodni visoki predstavnik raditi protiv Republike Srpske. On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan.”

Naglašavaju kako to nije prvi put da Dodik koristi uvredljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo i podsjećaju da je kao predsjednik RS, na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, duboko uvrijedio Rome rasističkom sintagmom „sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“, koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja.

– Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je „obogaćena“ rasizmom – navode u saopćenju za javnost.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ poziva člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju Ombudsmena BiH da reaguju na rasističke ispade člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

– Ukoliko i ovog puta izostane rekacija, to će Miloradu Dodiku i svakom drugom političaru, ili političarki otvoriti vrata da javno upućuje uvrede na račun Roma, ali i vjerskih, seksualnih, etničkih i svih drugih zajednica – upozoravaju iz Asocijacije mladih Roma “AKSIOM”.

Go to TOP