Miliona “copëza plastike” mbulojnë plazhet në bregun spanjoll

Qindra vullnetarë pastruan plazhet të hënën në rajonin veriperëndimor të Galicisë të Spanjës pasi miliona “grimca plastike” u shpërndanë në bregdetin e saj, duke shkaktuar shqetësime mjedisore dhe një lojë fajësimi politik.

Nganjëherë të njohura si lotë sirene ose gjilpëra, grimcat përdoren për të prodhuar sende të përditshme nga shishet e ujit deri te çantat e blerjeve dhe dihet se rrisin problemin e plastikës që hyn në oqeanet dhe lumenjtë e botës.

Këto miliona grimca plastike në Spanjë erdhën nga të paktën një kontejner që ra nga Toconao – një anije e regjistruar në Liberi e marrë me qira nga gjigandi i transportit Maersk – në brigjet e Portugalisë fqinje muajin e kaluar, tha prodhuesi i këtij lloji të plastikës, Bedeko Europe, në një deklaratë.

Zëvendëskryeministrja Maria Jesus Montero i tha transmetuesit shtetëror TVE se qeveria ishte e shqetësuar nga ndoshta “pasoja serioze”, por nuk e dinte ende ndikimin e saktë dhe nëse do të ndikonte në peshkim.

Pamjet e banorëve që përdorin sende shtëpiake për të ndihmuar në pastrimin e plazheve ringjallën kujtimet e katastrofës më të keqe mjedisore të Galicisë, atë të derdhjes së 63,000 tonëve naftë në vitin 2002 që detyroi mbylljen e zonave më të pasura të peshkimit të Spanjës.

Përfaqësuesi i Madridit në Galicia tha se shërbimi i shpëtimit detar kishte informuar fillimisht rojet bregdetare rajonale për incidentin më 20 dhjetor, shkruan Reuters.

Go to TOP