Kujt i intereson e vërteta për vrasjen e Oliver Ivanoviqit: A ka ofruar Belivuk të njëjtat informacione për likuidimin e tij, si ato të BIA-s?

Mes mesazheve “Sky” të shkëmbyera nga anëtarët e grupit kriminal të udhëhequr nga i akuzuari polici malazez Ljubo Miloviq, përmendet informacioni i supozuar nga Agjencia e Sigurisë dhe Informacionit (BIA) se dikush nga klani i Kavaçit ishte i përfshirë në vrasjen e Oliver Ivanoviqit.

Kjo nuk është hera e vetme që klani i Kavaçit përmendet në kontekstin e vrasjes së një politikani kosovar dhe lind pyetja nëse informacioni i BIA-s është i njëjtë me atë që i është ofruar Prokurorisë për krim të organizuar vitin e kaluar. nga kasapi famëkeq Veljko Belivuk.

Prokuroria për krim të organizuar para disa muajsh ngriti aktakuzë kundër grupit nëntë anëtarësh, ku si organizator përmendet polici i arratisur malazez Ljubo Miloviq, të cilin autoritetet lokale e kanë lidhur me Radoj Zvicer.

Në mesin e anëtarëve të grupit, të cilët akuzohen për kontrabandë kokaine nga Ekuadori dhe pastrim parash, janë punonjësja e BIA-s, Dushica Jovanoviq, pronari i kompanisë së Arandjelovac “Blumen Market” Aleksandar Milojeviq dhe punonjës të kësaj kompanie.

Grupi dyshohet se ka kontrabanduar sasi të mëdha kokaine me anije oqeanike nga Amerika e Jugut drejt vendeve të Bashkimit Evropian për një periudhë të gjatë kohore dhe më pas i ka transportuar paratë e përfituara nga shitja e kokainës nga Bashkimi Evropian në Republika e Serbisë dhe Malit të Zi, dhe Milloviq ishte njeriu që organizoi gjithçka.

Në aktakuzën kundër atij grupi përmenden disa informacione se dikush nga klani Kavaka ka qenë i përfshirë në vrasjen e Oliver Ivanoviqit dhe se këto pretendime janë duke u kontrolluar nga prokuroria.

Informacioni i parë që tregonte se klani famëkeq i Kavaçit, i drejtuar nga i arratisuri Radoje Zvicer, mund të kishte dijeni të drejtpërdrejtë për vrasjen e politikanit, u shfaqën më 8 mars të vitit të kaluar, gjatë seancës paraprake kundër grupit të organizuar kriminal Belivuk, i cili ishte dega e Beogradit e atij klani.

Gjatë seancës preliminare, Belivuk iu drejtua të pranishmëve në sallën e Gjykatës Speciale në Beograd dhe me atë rast kërkoi nga prokuroria që në disa raste ta marrë si dëshmitar bashkëpunëtor.

“Nëse pranoni t’i lini të gjithë këtu dhe të më lini mua dhe Marko Miljkoviqin në paraburgim, unë ofroj veten si dëshmitar bashkëpunues në rastet e Savamalës, Oliver Ivanoviqit dhe Vladimir Cvijanit”, tha Belivuk.

Ndonëse praktikisht në atë kohë kishte deklaruar se kishte informacione për vrasjen e një politikani dhe se ishte i gatshëm t’ia ndante me organet kompetente, nuk shkoi më tej. Prokuroria nuk e mori në pyetje lidhur me informacionin e lartpërmendur.

Ajo që është interesante është se Belivuk zbuloi në një nga deklaratat e tij të mëparshme se së bashku me biznesmenin kontrovers Zvonko Veselinovićev, ai dërgoi “djem për të shkatërruar Savamaloy”.

“Nëse prokurori vazhdon të vendosë prova kundër nesh dhe të sajojë gjërat, unë do të detyrohem të tregoj gjithçka që kemi bërë për shtetin”. Do të filloj me Savamala dhe më pas do të flas për krime shumë më të rënda. “Zvonko Veselinoviq, Sale dhe unë dërguam djem për të rrënuar në Savamala,” tha Belivuk gjatë një seance dëgjimore në Prokurorinë për Krimin e Organizuar.

Nuk duhet anashkaluar fakti se ishte Veselinoviqi ai që u caktua si organizator i grupit kriminal pas likuidimit të Ivanoviqit.

Oliver Ivanoviq u vra më 16 janar 2018, me gjashtë të shtëna në shpinë, para objekteve të partisë së tij në Mitrovicën e Veriut.

Siç thuhet në aktakuzën e Prokurorisë Speciale në Prishtinë, Veselinoviq dhe Milan Radojiçiq akuzohen si udhëheqës të grupit kriminal përgjegjës për vrasjen e Ivanoviqit. Por ndaj tyre nuk janë ngritur akuza për shkak se nuk janë në dispozicion të organeve të akuzës.

Go to TOP