Kinesko ministarstvo vanjskih poslova: SAD od Kine stvara “imaginarnog neprijatelja”

Kinesko – američki odnosi u silaznoj su putanji, prvenstveno zbog toga što neki Amerikanci opisuju Kinu kao „imaginarnog neprijatelja“, izjavio je u ponedjeljak zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Feng, tražeći od Sjedinjenih Država da promjene svoj krajnje pogrešno navođen način mišljenja i opasnu politiku.

Xie je to kazao tokom razgovora sa zamjenicom američkog državnog sekretara Wendy Sherman, koja je u posjeti kineskom sjevernom lučkom gradu Tianjinu od 25. do 26. jula.

–  Neki međunarodni analitičari, među kojima su i američki akademici, upoređuju Kinu s Japanom iz vremena Drugog svjetskog rata i sa Sovjetskim Savezom iz vremena Hladnog rata, stvarajući od Kine „imaginarnog neprijatelja“  Sjedinjenim Državama.         

U nadi da bi mogle demonizirati Kinu, Sjedinjene Države mogle bi na neki način skrenuti pažnju s javnog nezadovoljstva zbog vlastitih političkih i strukturnih problema – kazao je.         

Xie je  ocijenio kako se kompletna kampanja vlade u američkom društvu vodi kako bi se oslabila kineska pozicija, suzbio kineski razvoj, prenosi Xinhua.

Go to TOP