Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Izetbegović u Gacku: Naša osveta će biti izgradnja uređenog društva i evropske države

U Fazlagića Kuli kraj Gacka danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona „Šargan“. Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, te kao civili.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu BiH. Podsjetio je na izjavu rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu BiH nazvao „čudom bosanskog otpora“.

– Bošnjaci, bosanski patrioti su izvranredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. „Šargan“ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na uspjehe SGB „Šargan“ u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

– Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

– Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod – poručio je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja historije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Evropske unije.

– NATO je u BiH. Ovdje su Amerikanci i Evropljani. Nigdje otići neće – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem historije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

– Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je „Šargan“ posvjedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti – poručio je Izetbegović.

Prisutnima se obratio i zamjenik komandanta 4. Korpusa Armije RBiH i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

– Mnogi nisu među nama, danas ih se sjećamo. Pred ovim narodom stoji drugo poluvrijeme, kako ovo sjećanje da pređe u novu snagu, snagu naše djece, snagu ekonomije, snagu velike i moćne države od sad pa taman i za 25-30 godina, da se sjećamo da smo i u tome uspjeli – kazao je bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Legendarni komandant “Šargana” Suad Džanković u svom obraćanju je uputio veliku zahvalu svim borcima koji su kao pripadnici jedinica Armije RBiH i MUP-a branili i odbranili jedinu domovinu BiH.

– Hvala današnjim slavljenicima, mojim saborcima, pripadnicima bataljona “Šargan” koji su također danas ovdje, ali i onima koji to nisu mogli biti, na koje sam bio i ostat ću dok sam živ ponosan – kazao je Džanković.

U agresijama – prva sa istoka i druga sa zapada, nastavlja, trebalo je skončati naše bošnjačko biće u otporu kakav agresori nisu očekivali.

– Uspjeli smo opstati, istina naši su gubiti veliki, rane još zastarijevaju, a mnoge neće nikada. Zaborava nema, mi ćemo bolnu i krvavu prošlost pamtiti, pričati o njoj, pisati. I sve ćemo to raditi kako se ona ne bi više nikada i nikome ponovila, pogotovo na ovim prostorima – dodao je.

Napominje da su s potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine zaustavljene oružane agresije, ali su one nažalost nastavljene do danas drugim raspoloživim sredstvima.

– Na tome zadatku nema ni stajanja ni posustajanja. Na to nas obavezuju i datumi koje ne smijemo zaboraviti, među kojima se posebno ističe 26. april 1992. godine, kada je naredbom vrhovne komande Armije RBiH formiran bataljon “Šargan” koji će tada brojati 70 boraca i ući u sastav Prve mostarske brigade.

Samo sedam dana poslije brojat će bizu 200 boraca i stalno će rasti i narasti u respektabilnu jedinicu Armije RBiH. “Šargan” se borio s oba agresora, a pogotovo je bilo važno da je u ovom munjevitom napadu Hrvatske vojske i HVO-a, sa ostalim jedinicama 4. Korpusa Armije RBiH i MUP-a pružio žestok otpor agresoru, zaustavivši ga i nanoseći mu velike gubitke – naveo je.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i jedan od kamandanata Armije RBiH na ovom području Šerif Špago rekao je da se ovim događajem prije svega odaje se počast šehidima i poginulim borcima bataljona “Šargan”, ali i svim drugim ubijenim i stradalim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

– Ovim spomen-obilježje ovdje u Fazlagića kuli, ali i širom jedine nam domovine trajno čuvamo uspomenu na najhrabrije borce Armije RBiH i MUP-a RBiH, te podsjećamo sebe ali i ove mlade generacije da je sloboda u kojoj živimo krvlju plaćena, da više nikada i nikome nećemo dozvoliti da dovede u pitanje tu slobodu i mir u BiH – rekao je Špago.

Tokom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Kantonalnom odboru SDA HNK, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević.

Go to TOP