SRB-BIH-HR

Hrvatska tuguje i stoji uz narod Kosova, nikad neću zaboraviti tugu koju osjećam

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kaže da nikada neće zaboraviti rano nedjeljno jutro i tugu koju su on i njegova porodica osjetili kada su primili vijest o nesreći u Slavonskom Brodu. Berosh pokazuje kako mu je ljekarski osjećaj dao više moći da se mobilizira i pritekne u pomoć povrijeđenima i svima drugima koji su stradali u nedjeljnoj nesreći. Predvođena hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, hrvatska je država mobilizirala sve potrebne snage kako bi situaciju stavila pod kontrolu. Hrvatska je to učinila.

Izvanredna mobilizacija hrvatskih vlasti da priteknu u pomoć ranjenim Kosovarima, ovdje na Kosovu, prenosi nešto slično podršci koju je Hrvatska dala narodu Kosova 1999. Kakvu biste poruku poslali ovom narodu na Kosovu teško vreme?

Dr. Beroš: Pre svega, želeo bih da izrazim saučešće narodu Kosova zbog razorne tragedije koja je potresla oba naša naroda. Užasnut sam i šokiran veličinom ove katastrofe, kao liječnik i ljudsko biće. Moje misli i molitve su uz one koji su izgubili svoje najmilije i sve one pogođene ovom strašnom katastrofom. Obje naše zemlje nisu strana u lošim vremenima, koja su poznata po velikoj snazi ​​i srcu. Iskreno vjerujem da ćemo zajedno prebroditi ovaj veliki gubitak.

Molim vas, možete li nam opisati trenutak kada ste se prvi put suočili sa posljedicama nesreće?

Dr. Beroš: Nikada neću zaboraviti to rano nedjeljno jutro i tugu koju smo moja porodica i ja osjetili kada smo primili vijest. Odmah sam htio pomoći i krenuo put Slavonskog Broda kako bih predvodio medicinske napore kako bih pomogao putnicima i svima onima koji su pogođeni nesrećom. Prvo sam dobio poziv od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji je osigurao dolazak na mjesto nesreće. Zajedno s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem mobilizirali smo sve potrebne snage da situaciju preuzmemo pod kontrolu.

Kako ste uspjeli mobilizirati zdravstveni sistem u rekordnom roku kako biste pomogli povrijeđenima?

Dr. Beroš: Svaki član zdravstvenog osoblja mora biti spreman za bilo koju nesreću ili incident svaki dan. Ovo je naš poziv. Kroz kontinuiranu edukaciju i provođenje obuke o medicinskom odgovoru na masovnu nesreću, godinama se pripremamo za takve situacije. Stoga smo odgovorili prema standardnom protokolu – Medicinski odgovor na veće incidente – MRMI, koji uključuje brzu mobilizaciju cijelog zdravstvenog sistema. Međutim, to je nešto za očekivati. Ono što nisam mogao zamisliti je solidarnost i empatija koju su svi naši zdravstveni radnici pokazali našim prijateljima sa Kosova. Posebno sam ponosan što smo povređenima obezbedili prevodioce u pravo vreme. Na tome sam duboko zahvalan ambasadoru Kosova u Hrvatskoj Gezimu Kasapolliju i drugim govornicima albanskog jezika koji žive ovdje u Hrvatskoj.

U bolnici niko nije umro. Kako biste ovo ocijenili, je li to bila sreća ili je to bio divan rad profesionalaca (zdravstvenog osoblja)?

Dr. Beroš: Nije to sreća, već standardni i etički medicinski odgovor na masovne nesreće. Bolnica u Slavonskom Brodu centar je za edukaciju medicinskog odgovora na veće nesreće prema programu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od 2014. godine.

Ako je moguće, postavite malo političko pitanje. Postoji izreka da “slučaj heroizira narod”, dok u ovom slučaju “hrvatska država je heroj”, odražava li to snažno prijateljstvo dva naroda?

Dr. Beroš: Ovo nije političko, već humanitarno pitanje, gdje veličina našeg srca i veličina prijateljstva između Hrvatske i Kosova imaju veću vrijednost od bilo koje druge motivacije. Odgojen sam i obrazovan da pomažem ljudima i položio sam zakletvu koju nastavljam da držim kao ministar zdravlja i kao ljudsko biće. “Stoga Hrvatska tuguje i stoji uz narod Kosova, kao što bi to učinio svaki pojedinac”, rekao je Beroš za K P.