Hill: Njohja e Kosovës nuk do të jetë kusht për hyrjen e Serbisë në BE, por normalizimi

Ambasadori amerikan në Beograd, Christopher Hill, ka shprehur bindjen se njohja formale e Kosovës nuk do të jetë kusht për hyrjen e Serbisë në Bashkimin Evropian , por normalizimi i marrëdhënieve me Prishtinën.

Në një intervistë për të përjavshmen serbe NIN, Hill tha se evropianët po i kërkojnë Beogradit “pikërisht atë që thonë se po kërkojnë, që është normalizimi” dhe shtoi se BE-ja dëshiron paqen dhe sigurinë në rajon, dhe sigurisht mes Kosovës dhe Serbisë.

“Mendoj se ata e kanë thënë shumë qartë se ka anëtarë të BE-së që nuk e njohin Kosovën, kështu që çështja e vërtetë është të përpiqemi të arrijmë normalizimin ku ata kufij nuk do të jenë kufij që ndajnë, por kufij që bashkojnë, kufij që i bashkojnë realisht “tha ai.

Hill tha se SHBA-ja mbështet aspiratat e Serbisë për t’u bërë anëtare e BE-së dhe po përpiqet ta ndihmojë atë “në këtë përpjekje, sepse është mjaft e qartë se Serbia do të jetë në Bashkimin Evropian në të ardhmen”.

Sipas tij, SHBA-ja “e bëri shumë të qartë” se do të dëshironin që Serbia t’i bashkohej sanksioneve kundër Rusisë, por shtoi se Serbia “ka ndërmarrë gjithashtu disa hapa të rëndësishëm për t’ia bërë të qartë Rusisë se nuk pajtohet me agresionin që vendi i kryer kundër fqinjit të tij”, përcjell Radio Evropa e Lirë në gjuhën serbe.

“Ne kemi një dialog shumë të mirë me Serbinë. Dhe, po, Serbia ka marrë disa masa shumë konkrete për t’i bërë të ditur Rusisë se ajo që ka bërë në Ukrainë nuk mund të mbahet. Dhe herët a vonë Rusia do të duhet të arrijë një marrëveshje paqeje dhe të tërhiqet. nga Ukraina, kështu që unë mendoj se ne shkojmë mirë me Serbinë”, tha Hill.

Për marrëdhëniet mes SHBA-së dhe Serbisë, Hill tha se “ata kanë një dialog shumë të mirë, edhe pse nuk pajtohen për çdo gjë, për shembull për Kosovën”.

“Por ne jemi dakord për domosdoshmërinë e paqes dhe sigurisë në Evropë. Dhe unë mendoj se jemi shumë dakord për faktin se agresioni rus kundër Ukrainës duhet të ndalet. Kështu që unë mendoj se kemi shumë për të ndërtuar mbi të. Dhe çfarë do të doja të Unë mendoj se dy kombet tona kanë shumë të përbashkëta dhe unë do të doja të shihja lidhjet që do të forcohen në vitet e ardhshme.

Me rastin e “Asamblesë Gjithëserbe”, Hill tha se “të gjithë duhet të kuptojnë se Marrëveshja e Dejtonit është baza e integritetit territorial të Bosnjë-Hercegovinës dhe integritetit territorial të entiteteve brenda Bosnjës dhe Hercegovinës dhe se ato elemente të Dejtonit duhet të respektohen nga të gjitha palët”.

Hill shprehu shpresën se konflikti i armatosur mes grupit paramilitar serb dhe policisë së Kosovës, në fshatin Banjskë në shtator të vitit 2023, “do të vijë në gjykatë” dhe se “do të ketë njëfarë përgjegjësie për atë që ndodhi”.

“Sigurisht që nuk ka qenë një ditë që ka ndihmuar interesat serbe dhe sigurisht që nuk ka ndihmuar as marrëdhëniet amerikano-serbe”, shtoi Hill.

Go to TOP