SRB-BIH-HR

Deo planina sela Veliki Štupeć u Rugovi zahvaćen vatrom

Veliki požar zahvatio je dio planina sela Veliki Štupeć u Rugovi. Na istoj lokaciji, koja se nalazi u okviru Nacionalnog parka “Prokletije”, pre nekoliko dana izbio je požar koji su vatrogasci iz Peći zajedno sa šumarima Uprave Nacionalnog parka “Prokletije” ugasili. Međutim, vatra je ponovo primjećena.

“Ugasili smo požar, ali se on ponovo pojavio. Požar je sada većih razmjera nego prije dva dana kada je ugašen. Vatrogasci su na terenu zajedno sa nekim šumarima i čine napore na gašenju požara”, rekao je za medije, šef vatrogasne službe Peći, Butrint Lajçi.

Ukazao je da je teren vrlo neprikladan i da ne postoji mogućnost da se vozite do mjesta događaja.

“Budući da nisam mogao poslati vozila na mjesto događaja, moram kilometrima hodati leđima do vozila odakle su ih ostavili do mjesta na kojem je požar. Da ne postoji mogućnost da se vozilom pređe na dio gdje je požar, jer nema puta. Ali mi činimo napore šta možemo učiniti da ugasimo požar”, rekao je Lajçi.

On je rekao da su sada u konsultaciji sa Opštinskom upravom za zaštitu i spašavanje, kojoj je, kako je rekao Lajçi, poslao izvještaj o stanju na terenu i potrebi vazdušne intervencije za gašenje požara. Jedina opcija za vazdušnu intervenciju je pomoć KFOR -u helikopterom. Opština još nije zatražila ovu pomoć od KFOR -a.

Veliki je rizik da se vatra još više proširi. Još nismo zatražili pomoć od KFOR -a, ali razmatramo ovu mogućnost i trebali bismo zatražiti pomoć KFOR -a ako požar bude veći”, rekao je za KOHA direktor za zaštitu i spašavanje Muhamet Mahmutaj. Faktor jedan nije isključen za pojavu požara na toj planini, iako još nije izvršena procjena.

Moguće je da se to pojavilo zbog nepažnje građana. Požar se vjerovatno pojavio dolje i tamo završio. No, procjene će biti kasnije. A trenutno su na terenu naši vatrogasci i radnici. Nemoguće je vozilima doći do mjesta na kojem je požar “, rekao je za KOHËN direktor Direkcije Nacionalnog parka” Prokletije Fatmir Morina.

Ova Uprava poziva na brigu o zaštiti šuma od požara, s obzirom na ovaj požar, koji zbog teškog terena i velikih poteškoća u gašenju predstavlja rizik da poprimi veće razmjere. Uprava Nacionalnog parka “Prokletije” apeluje na stanovnike, posjetioce na području Rugove, korisnike imovine i druge građane da budu izuzetno oprezni u sprječavanju pojave požara i njihovog širenja u parku.

Uprava parka “Prokletije” stavila je na raspolaganje i telefonski broj (048 / 222-718) za informacije u slučaju požara na teritoriji ovog nacionalnog parka, kao i uobičajene brojeve službi za hitne slučajeve drugih važnih institucija koje uzeti u obzir u slučaju požara i drugih prirodnih katastrofa:

Vatrogasci: 193; Policija: 038/192, i mobilni 192;

Pozivni centar u okviru policije: 112; i Hitna pomoć: 194 i 038/500 094.

Shfaq më shumë
//dopansearor.com/4/3473483