Deklarohet Kremlini në lidhje me shitjen e armëve serbe në Ukrainë

Rusia, përmes vendeve të treta, do të shikojë të dhënat për furnizimin e Ukrainës me armë në vlerë prej më shumë se 800 milionë euro, tha sot zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov në një konferencë për media, transmeton Izvestia.

Një ditë më parë, presidenti serb Aleksandar Vuçiq, në një intervistë për Financial Times, konfirmoi informacionin se Ukraina merrte municion nga Serbia përmes vendeve të treta, kostoja totale e të cilave arrinte në rreth 800 milionë euro.

“Ne i pamë dhe i dëgjuam ato deklarata të zotit Vuçiq”. Ne do të merremi me këtë temë në kontaktet me miqtë tanë serbë”, tha Peskov në përgjigje të një pyetjeje rreth reagimit të Rusisë ndaj veprimeve të tilla të palës serbe.

Informacioni se Serbia mund të dërgonte armë në Ukrainë nisi të dilte që në mars-prill 2023. Kështu, më 12 prill të atij viti, Reuters, duke iu referuar dokumenteve konfidenciale të Pentagonit, deklaroi se udhëheqja serbe gjoja ishte angazhuar për dërgimin e armëve në Ukrainë ose se tashmë e ka bërë këtë.

Duke iu përgjigjur kësaj, ministri i atëhershëm serb i Mbrojtjes, Millosh Vuçeviq, kujtoi se Beogradi e ka hedhur poshtë këtë gënjeshtër më shumë se 10 herë dhe po e bën përsëri.

Më vonë, më 1 qershor të të njëjtit vit, ambasadori rus në Beograd, Aleksandar Bochan-Kharchenko, tha në një intervistë për Izvestia se raportet e mediave se Beogradi do të furnizonte Ukrainën me armë ishin një përpjekje për të mbjellë përçarje në marrëdhëniet midis Rusisë. Federata dhe Serbia, kujton Izvestia.

Në të njëjtën kohë, diplomati rus pranoi se ky vend ballkanik ka një industri të zhvilluar mjaftueshëm të mbrojtjes, Serbia po shiste në mënyrë aktive armët e saj edhe para fillimit të luftës në Ukrainë.

Megjithatë, ministri serb shtoi më pas se vendi u shet armë vendeve të treta që janë larg konfliktit ukrainas. Më 14 prill 2023, presidenti Aleksandar Vuçiq deklaroi se Serbia nuk do të dërgojë kurrë asnjë plumb në Ukrainë apo Rusi, pasi po punon për të forcuar ushtrinë e saj. /Kosova.info/

Go to TOP