CIK odobrio 1.960 zahtjeva za registraciju birača izvan Kosova, 7 političkih subjekata prijavilo se za dobijanje certifikata

Period podnošenja zahtjeva za registraciju birača van Kosova, koji je počeo 10. jula, nastavlja se. Registracija birača van Kosova biće završena 18. avgusta, dok je do sada primljena 2.101 prijava. Ovo je za medije rekao portparol CIK -a Valmir Elezi. DA od 2.101 zahtjeva odobreno 1.960.

“Prema podacima službe za glasanje, do 3. avgusta primljena je 2.101 prijava za registraciju birača izvan Kosova, od čega je odobreno 1.960, dok 141 nije, jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume. Čak i za ove slučajeve, glasačka služba obavijestila ih je o dokumentima koje trebaju poslati kako bi dobili odobrenje za prijavu za registraciju birača izvan Kosova”, rekla je Elezi.

On je dalje naglasio da se do 18. avgusta svi podobni građani Kosova koji žive izvan Republike Kosovo mogu prijaviti za registraciju za glasanje putem pošte.

“Takođe, mogu se prijaviti oni koji nemaju državljanstvo Republike Kosovo, ali koji imaju pravo da budu državljani Republike Kosovo, prema Zakonu o državljanstvu”, rekao je Elezi.

Glasnogovornik CIK -a je dalje dodao da svi podnosioci zahtjeva koji ispunjavaju zakonske kriterijume da se registruju kao glasači u inostranstvu mogu glasati tokom poštanskog perioda za glasanje, koji počinje 15. septembra, dok birački listići moraju biti prihvaćeni od strane CIK -a do 15. oktobra 2021. godine.

Aplikacija političkih subjekata za dobijanje certifikata za učešće na lokalnim izborima se takođe nastavlja. Elezi je medijima objavio da se ovaj period završava 16. avgusta.

Dodao je da su do sada zaprimili 7 prijava od političkih subjekata, od čega 4 građanske inicijative, 1 političku stranku i 2 nezavisna kandidata.

Subjekti koji su se do sada prijavili:

  1. Politička stranka Građanski pokret Vatra prijavila se za dobijanje certifikata na izborima za gradonačelnika i skupštinu opštine u Gnjilanu;
  2. Nezavisni kandidat Kastriot Bushi podnio je zahtjev za certifikaciju za gradonačelnika u Kačaniku;
  3. Građanska inicijativa Lista Guxo se prijavila za sertifikaciju na izborima za Skupštinu opštine u Uroševcu;
  4. Građanska inicijativa Nova liga se prijavila za sertifikaciju na izborima za Skupštinu opštine u Uroševcu;
  5. Nezavisni kandidat Agim Gjeli prijavio se za sertifikaciju na izborima za Skupštinu opštine u Kosovu Polju;
  6. Građanska inicijativa Zajedno za Istok/Istok prijavila se za sertifikaciju na izborima za gradonačelnika i skupštinu opštine u Istoku;
  7. Građanska inicijativa za Obilić, podnela je zahtev za sertifikaciju za Skupštinu opštine i gradonačelnika u opštini Obilić.

Inače, CIK je prije nekoliko dana najavio da se promjena biračkog mjesta u općini može izvršiti do 7. septembra 2021. Lokalni izbori bit će održani 17. oktobra. /Kosova.info.

Go to TOP