Christian Schmidt je službeno novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Christian Schmidt je od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. On je od Valentina Inzka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a.

Ovu funkciju je preuzeo u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu od Valentina Inzka koji je ovu dužnost vršio 12 godina. Schmidt je u petak, 30. jula, došao u Bosnu i Hercegovinu.

Tada je posjetio Mostar, a dan poslije je došao u Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom ovog grada Benjaminom Karić (SDP) i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Strankama sa sjedištem u Republici Srpskoj i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Schmidta za visokog predstavnika, dok su stranke sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravile ovo imenovanje.

Uoči preuzimanja funkcije visokog predstavnika za njemački radio BR24 je izjavio da “nije veliki vezir” te da može biti “prijateljski nastrojen, ali i neugodan”. Dužnost je preuzeo u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inzkovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Go to TOP