Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Bjelorusija i Rusija organizuju vojnu vježbu u kojoj će učestvovati više od 12 hiljada vojnika

Oko 12.800 vojnika učestvovat će u velikoj zajedničkoj vojnoj vježbi Bjelorusije i Rusije koja će se od 10. do 16. septembra održavati pod nazivom “Zapad-2021”, potvrdio je za TASS zamjenik bjeloruskog ministra odbrane Viktor Gulevič.

Prema informacijama koje je s javnošću podijelio Gulevič, vježba bi trebala obuhvatati vojnike Bjelorusije, Rusije, ali i Kazahstana koji će učestvovati u vježbama kao članica ODKB-a (Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti op.a.). Inače, članovi ove organizacije pored Bjelorusije, Rusije i Kazahstana su još i Armenija, Tadžikistan te Kirgistan.

“Vježba će uključivati do 50 kazahstanskih vojnika te 2.500 članova ruske vojske. Ukupno, oko 12.800 vojnika sudjelovat će u vježbama na teritoriji Republike Bjelorusije”, rekao je Gulevič.

Vježba “Zapad-2021” uključivat će oko 350 jedinica uključujući 140 tenkova, oko 110 artiljerijskih sistema i više raketnih bacača te preko 30 aviona i helikoptera, potvrđeno je iz bjeloruskog ministarstva odbrane.

Povodom vježbi oglasio se i prvi čovjek ruskog ministarstva odbrane Sergej Shoigu. Kako je naglasio ministar, zajedničke vježbe Rusije i Bjelorusije imaju prvenstveno odbrambenu svrhu i testiranje spremnosti vojske na zapadnim granicama.

“Vježbe su odbrambene prirode i imaju cilj pružiti sigurnost duž zapadnih granica. Rusija planira masovno raspoređivanje borbenih aviona tokom trajanja vježbe”, rekao je Shoigu.

Bjelorusija je krajem 2020. godine službeno obavijestila članice ODKB-a o predstojećim zajedničkim strateškim vježbama.

“Poslali smo i pozive predstavnicima vojnog i diplomatskog kora stranih država čije se ambasade nalaze u Bjelorusiji da prisustvuju vježbama. Osim toga, predstavnici medija dobit će akreditaciju za posmatranje aktive faze vježbi”, rekao je Gulevič.

Nakon završetka vježbi, Gulevič je naglasio kako će osoblje, naoružanje, vojna i specijalna oprema vojske Rusije i Kazahstana biti vraćena u svoje stalne baze do 30. septembra ove godine.

Go to TOP