Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

BiH: Zašto bi bila greška da se Christian Schmidt sastane s Dodikom na Jahorini

Nakon što je Milorad Dodik pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da se sastanu na Jahorini, u formi koja bi degradirala ne samo funkciju visokog predstavnika već i značaj Predsjedništva BiH, postavlja se pitanje da li će Schmidt već na prvoj prepreci oslabiti svoju poziciju.

Imenovanjem Schmidta, a naročito nakon što je Valentin Inzko pred kraj mandata donio odluku o dopuni Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, Dodik je, između ostalog, pojačao svoju retoriku napada na OHR i funkciju visokog predstavnika, osokoljen podrškom Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti.

On je svjestan da njegovo tumačenje neće promjeniti činjenicu da je Schmidt imenovan i da uživa podršku skoro svih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira te s tim u vezi nastoji ostvariti kontakt s novim visokim predstavnikom, ali na način da ga ne prizna u toj funkciji.

Ako Schmidt već nije imenovan, kako tvrdi Dodik, zvaničnim sastankom s njim u Predsjedništvu BiH on bi neminovno priznao njegov legitimitet. Zbog toga je jučer u Beogradu kazao da se može sastati sa Schmidtom na Jahorini u potpuno drugom formatu uz prisustvo predstavnika opozicije. Bila je to promjena prethodnog stava da se nikako neće sastati s visokim predstavnikom.

“Doći ćemo svi mi, političari iz RS-a, da mu kažemo da možemo razgovarati s njim kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede”, izjavio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a se cjenka, nastojeći visokog predstavnika uvući u bosanskohercegovačko političko blato u kojem godinama dominira.

Prvi sastanak s Dodikom na Jahorini bio bi ne samo degradiranje uloge Predsjedništva, već i same funkcije visokog predstavnika. Ne može biti kompromisa po pitanju legitimiteta Christiana Schmidta te bi odlazak na Jahorinu dao na značaju Dodikovom shvatanju uloge i pozicije visokog predstavnika.

Schmidtov pristanak da se s Dodikom sastane izvan institucija u formi koja ne priliči njegovoj funkciji bio bi simoblična pobjeda predsjednika SNSD-a i poruka da je moguće, uz isti pristup, u budućnosti pregovarati čak i o postojećim odlukama prethodnih visokih predstavnika.

Nakon svih poruka koje je Dodik poslao prethodnih dana, odbacivanja odluke Valentina Inzka u NSRS-u i odbijanja da dođe na sastanak sa Schmidtom u Predsjedništvu visoki predstavnik bi takvim činom pokazao da je njegov autoritet nepostojeći. Zapravo Dodik je davno prešao crvenu liniju i ne pokaže li OHR dovoljno odlučnosti, ući ćemo uskoro u potpunu institucionalnu anarhiju.

Dodiku trenutno treba bilo kakav signal međunarodne zajednice da njegova politika daje rezultate, čime bi opravdao sve dosadašnje poteze, trajno uništio opoziciju i neminovno nastavio na istom političkom kursu destrukcije.

Go to TOP